Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Babeczki czekoladowe z powidłami

December20

Zrobiłam je na wczorajszy kiermasz w przedszkolu i muszę przyznać, że sama byłam zaskoczona jakie wyszły dobre. Wróciłam więc do domu i zrobiłam drugą turę, tym razem dla domowników. Są lekkie i cudownie wilgotne, pachną cynamonem i przyprawami korzennymi. Czuć święta…

Powidła ze śliwek dobrej jakości są tutaj niezastąpione – świetnie pasują do czekolady. Gorąco polecam.
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga moje wypieki

Składniki na 12 babeczek:

  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ok 1 szklanka powideł śliwkowych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Formę do muffinek wykładamy papilotkami.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną oraz proszek mieszamy razem i przesiewamy do miski.

Masło roztapiamy w rondelku.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę.  Odstawiamy do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodajemy przesiane kakao i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Całe jajka ucieramy z cukrem do puszystości – najlepiej mikserem. Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej ubijamy . Dodajemy masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietanę, na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Połowę ciasta wykładamy łyżką do papilotek i wyrównujemy. Na sam środek dajemy pełną łyżeczkę powideł.

Przykrywamy pozostałą częścią ciasta czekoladowego. Dobrze jest użyć szprycy do kremów, gdyż nałożenie ciasta łyżką na powidła jest dosyć trudne.

Pieczemy w temperaturze 170ºC, grzałka góra dół, bez termoobiegu przez około 20 – 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Robimy polewę: czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Na wierzchu każdej z babeczek rozprowadzamy ok. łyżeczkę polewy. Dekorujemy wg. uznania.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Muffiny, Uncategorized
A 3 komentarzy! to

“Babeczki czekoladowe z powidłami”

  1. On December 20th, 2012 at 4:23 pm dST Says:

    Jadłem, zachwyconym byłem i już za nimi tęsknię!

  2. On December 21st, 2012 at 10:16 pm Marta Says:

    Pyszne, najlepszy dowód, że spośród 20 innych ciast zniknęły jako pierwsze, serniczek zresztą też:) WESOŁYCH ŚWIĄT:)!!!

  3. On January 2nd, 2013 at 11:22 am ania Says:

    Marto, wielkie dzięki za miłe słowa i za życzenia. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla całej Twojej rodzinki, wielu pyszności i samych udanych dań i wypieków(-: Pozdrawiam

Email will not be published

Website example

Your Comment: