Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Babka kawowa

January29

Jeśli macie ochotę na ciasto domowej roboty a nie macie zbyt dużo czasu ani zbyt dużego wyboru składników, to polecam Wam właśnie tę babkę o smaku kawy. Może nie jest wyszukana, ale czasami proste rzeczy są najlepsze. Każdy sobie z nią poradzi, bo jest banalnie prosta w wykonaniu. Do tego lekka i bardzo smaczna. Polecam!

Przepis na babkę pochodzi z niezawodnej strony: mojewypieki

Składniki:

  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast, np. cytrynowy lub pomarańczowy
  • skórka starta z cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mocnego espresso
  • cukier puder do posypania

Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem.
Masło ucieramy na gładką masę.
Do utartego masła stopniowo dodajemy zmiksowane jajka i ciągle miksujemy.  Jeśli masa się zważy, to się tym zbytnio nie przejmujemy, bo nie będzie to miało wpływu na nasze ciasto.

Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy, miksujemy.

Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej części dodajemy aromat i skórkę z cytryny lub z pomarańczy – wszystko krótko miksujemy.
Do drugiej części dodajemy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody lub kilka łyżek mocnej kawy espresso – miksujemy.

Formę do pieczenia najlepiej z kominkiem smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną.
Najpierw wylewamy do formy jasną część ciasta a na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko mieszamy widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara, by powstał efekt marmurka.

Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu grzałka góra-dół. Lekko studzimy, wyjmujemy z formy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: