Babka kawowa
Jeśli macie ochotę na ciasto domowej roboty a nie macie zbyt dużo czasu ani zbyt dużego wyboru składników, to polecam Wam właśnie tę babkę o smaku kawy. Może nie jest wyszukana, ale czasami proste rzeczy są najlepsze. Każdy sobie z nią poradzi, bo jest banalnie prosta w wykonaniu. Do tego lekka i bardzo smaczna. Polecam!
Przepis na babkę pochodzi z niezawodnej strony: mojewypieki
Składniki:
- 25 dag masła w temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast, np. cytrynowy lub pomarańczowy
- skórka starta z cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mocnego espresso
- cukier puder do posypania
Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem.
Masło ucieramy na gładką masę.
Do utartego masła stopniowo dodajemy zmiksowane jajka i ciągle miksujemy. Jeśli masa się zważy, to się tym zbytnio nie przejmujemy, bo nie będzie to miało wpływu na nasze ciasto.
Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy, miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej części dodajemy aromat i skórkę z cytryny lub z pomarańczy – wszystko krótko miksujemy.
Do drugiej części dodajemy kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody lub kilka łyżek mocnej kawy espresso – miksujemy.
Formę do pieczenia najlepiej z kominkiem smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną.
Najpierw wylewamy do formy jasną część ciasta a na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko mieszamy widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara, by powstał efekt marmurka.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu grzałka góra-dół. Lekko studzimy, wyjmujemy z formy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.