Ciasteczka z m&m
Mój syn je uwielbia i z tego co wiem, jego szkolni koledzy również. Dzisiaj zabrał całe pudełko ciasteczek z m&m-ami na szkolną wycieczkę. Są kolorowe, kruche i słodkie. My preferujemy te z czekoladowymi m&m, ale można również użyć m&m z orzeszkami. Zawsze się udają i bardzo szybko się je robi – szczególnie, gdy pomagają nam nasze pociechy.
Składniki na około 50 sztuk:
- 220 g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 300 g m&m czekoladowych
W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Kolejno wbijamy jajka i cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt.
Do naszej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość miksujemy chwilkę do otrzymania jednolitej masy.
Do masy wsypujemy połowę m&m. Mieszamy szpatułką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzałka góra dół).
Z masy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach – ciastka rozpływają się w trakcie pieczenia.
Pieczemy około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy n kratce.
Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony food.com