Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ciasteczka z m&m

October21

Mój syn je uwielbia i z tego co wiem, jego szkolni koledzy również. Dzisiaj zabrał całe pudełko ciasteczek z m&m-ami na szkolną wycieczkę. Są kolorowe, kruche i słodkie. My preferujemy te z czekoladowymi m&m, ale można również użyć m&m z orzeszkami.  Zawsze się udają i bardzo szybko się je robi – szczególnie, gdy pomagają nam nasze pociechy.

Składniki na około 50 sztuk:

  • 220 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 300  g m&m czekoladowych

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Kolejno wbijamy jajka i cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt.

Do naszej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość miksujemy chwilkę do otrzymania jednolitej masy.

Do masy wsypujemy połowę m&m. Mieszamy szpatułką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzałka góra dół).

Z masy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach – ciastka rozpływają się w trakcie pieczenia.

Pieczemy około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy n kratce.

Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony food.com

Smaczny wpis w kategorii: Ciasteczka, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: