Ciasto do świątecznych form: dzwonek i bałwanek
Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o moim synku(-: Formy do ciast w kształcie dzwonka i misia są po prostu urocze, takie bożonarodzeniowe. I chociaż użyjemy ich tylko raz w roku, to warto je kupić. Ciasto można przecież wspólnie z dziećmi udekorować a potem wspólnie się nim delektować. Wypełniamy je bardzo prostym ciastem babeczkowym, przekładamy ulubioną konfiturą a dekorujemy czekoladą, lukrem, pisakami cukrowymi i czym tylko chcemy. Smacznego!
Składniki na dwie formy:
- 160 g masła
- 3/4 – 1 szklanki cukru
- 4 jajka
- 160 ml śmietany kremówki 30%
- 240 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z migdałów lub waniliowego
- konfitura (u mnie malinowa)
- rozpuszczona czekolada
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z migdałów ciągle ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do ciasta dodajemy przesiane suche składniki na zmianę z kremówką, mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę w dowolnym kształcie smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do naszych foremek przelewamy gotowe ciasto, wypełniając nim formę lekko ponad 3/4 jej wysokości.
Pieczemy w 170°C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy do końca na kratce.
Ciasto kroimy w poprzek ostrym nożem i przekładamy dowolną konfiturą, nutellą lub rozpuszczoną czekoladą. Ja dzwoneczek przełożyłam czekoladą a bałwanka konfiturą malinową domowej roboty.
Przepis na ciasto babeczkowe pochodzi z bloga moje wypieki
Nasza Pani Bałwankowa…