Cukinie faszerowane mięsem
Skorzystajmy z tego, że jest wiosna i w sklepach pojawiły się pyszne, małe i świeże cukinie. Dzisiaj zaproponuję cukinie faszerowane mięsem, czyli danie dla mięsożerców!
Porcja dla 2-3 osób.
- Ok. 4 cukinie
- 50 dag mielonego mięsa, może być wołowo-wieprzowe, lub samo wieprzowe
- 1 cebula
- Oliwa extra vergine
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Bułka tarta do posypania
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Ze środka cukinii wyjmujemy miąższ i drobno go kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zrumieni wrzucamy mięso i przez kilka minut go podsmażamy, następnie dodajemy miąższ z cukinii i wszystko razem dusimy, ok. 10-15 minut. Doprawiamy farsz solą i pieprzem oraz ziołami. Tak zrobionym farszem nadziewamy cukinie, wierzch posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 190 stopni piekarnika i pieczemy, aż cukinie się zrumienią i będą miękkie (podczas pieczenia można ich skórkę nakłuć ostrym nożem i sprawdzić, czy jest już miękka). Cukinia faszerowana najlepiej smakuje z zapieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem i czosnkiem.
Wygląda przepysznie!