Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Cukinie faszerowane mięsem

May5

Skorzystajmy z tego, że  jest wiosna i w sklepach pojawiły się pyszne, małe i świeże cukinie. Dzisiaj zaproponuję cukinie faszerowane mięsem, czyli danie dla mięsożerców!

cukinie-faszerowane-miesem1

Porcja dla 2-3 osób.

  • Ok. 4 cukinie
  • 50 dag mielonego mięsa, może być wołowo-wieprzowe, lub samo wieprzowe
  • 1 cebula
  • Oliwa extra vergine
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Bułka tarta do posypania

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół, a następnie wzdłuż.  Ze środka cukinii wyjmujemy miąższ i drobno go kroimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zrumieni wrzucamy mięso i przez kilka minut go podsmażamy, następnie dodajemy miąższ z cukinii i wszystko razem dusimy, ok. 10-15 minut. Doprawiamy farsz solą i pieprzem oraz ziołami. Tak zrobionym farszem nadziewamy cukinie,  wierzch posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 190 stopni piekarnika i pieczemy, aż cukinie się zrumienią i będą miękkie (podczas pieczenia można ich skórkę  nakłuć ostrym nożem i sprawdzić, czy jest już miękka).  Cukinia faszerowana najlepiej smakuje z zapieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem i czosnkiem.

cukinie-faszerowane-miesem2

Jeden smaczny komentarz to

“Cukinie faszerowane mięsem”

  1. On November 12th, 2011 at 2:25 pm gocha Says:

    Wygląda przepysznie!

Email will not be published

Website example

Your Comment: