Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Czekoladowe banoffee pie

November6

Dzisiaj polecę Wam przepyszne ciasto bez pieczenia! Przeznaczone dla miłośników czekolado-karmelowych smaków.

Bardzo słodkie i jeszcze bardziej uzależniające ciasto banoffee pie.Łatwe w wykonaniu, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. Jeśli to Wasze klimaty, to nie zwlekajcie!
Przepis z mojego ulubionego bloga mojewypieki.com

Składniki:

  • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
  • 70 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 400 g kajmaku z puszki (dulce de leche), w temperaturze pokojowej
  • 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, roztopionej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 4 średniej wielkości banany
  • kakao do oprószenia

Ciasteczka wraz z masłem miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można również włożyć je do woreczka i rozgnieść np. wałkiem, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.

Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (u mnie 22 cm), dobrze ugniatamy i schładzamy w lodówce.

Dulce de leche miksujemy lub mieszamy z roztopioną czekoladą. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i chłodzimy przez 4 godziny lub przez całą noc w lodówce.

Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder. Banany kroimy w plasterki. Do ubitej śmietany dodajemy połowę bananów.

Na schłodzony wierzch tarty wykładamy bitą śmietanę z bananami. Dekorujemy  pozostałymi bananami oraz kakao.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: