Czekoladowe banoffee pie
Dzisiaj polecę Wam przepyszne ciasto bez pieczenia! Przeznaczone dla miłośników czekolado-karmelowych smaków.
Bardzo słodkie i jeszcze bardziej uzależniające ciasto banoffee pie.Łatwe w wykonaniu, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. Jeśli to Wasze klimaty, to nie zwlekajcie!
Przepis z mojego ulubionego bloga mojewypieki.com
Składniki:
- 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
- 70 g masła, w temperaturze pokojowej
- 400 g kajmaku z puszki (dulce de leche), w temperaturze pokojowej
- 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, roztopionej
- 250 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 4 średniej wielkości banany
- kakao do oprószenia
Ciasteczka wraz z masłem miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można również włożyć je do woreczka i rozgnieść np. wałkiem, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.
Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (u mnie 22 cm), dobrze ugniatamy i schładzamy w lodówce.
Dulce de leche miksujemy lub mieszamy z roztopioną czekoladą. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i chłodzimy przez 4 godziny lub przez całą noc w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder. Banany kroimy w plasterki. Do ubitej śmietany dodajemy połowę bananów.
Na schłodzony wierzch tarty wykładamy bitą śmietanę z bananami. Dekorujemy pozostałymi bananami oraz kakao.