Dorada pieczona z warzywami i sosem z pietruszki
Według mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie świeżej ryby. Dorada jest na Wyspach Kanaryjskich chyba jedną z najpopularniejszych ryb. Można ją kupić zarówno w pescaderia czyli sklepie rybnym jak i w supermarkecie. Jest naprawdę pyszna i jesli do tej pory nie mieliście okazji jej spróbować, to przy najbliższej sposobności musicie to zrobić. Gorąco polecam!
Składniki dla 4-6 osób:
- 3 dorady oczyszczone, ale w całości
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- dowolne warzywa: papryka, cukinie, kabaczki, bataty, bakłażany – wszystko pokrojone w plastry
Składniki na sos:
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- świeża pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szkl. białego, wytrwanego wina
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu i całość rozdrabniamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Oczyszczone dorady nacinamy w poprzek 3-4 razy (jak na zdjęciu). Układamy je na blaszce do pieczenia i każdą smarujemy naszym sosem bardzo dokładnie: zarówno w środku, w rozcięciach jak i na zewnątrz. Następnie do każdego rozcięcia wciskamy po pół plasterka cytryny.
Obok ryb układamy nasze warzywa. Je również polewamy sosem.
Całość zapiekamy ok. 25-30 minut, w zależności od wagi ryb. W międzyczasie można raz przewrócić warzywa i polać powstałym sosem.
Dobrym wskaźnikiem jest obserwowanie oczu ryb – w momencie, gdy białko się zetnie a oczy zrobią się białe ryba powinna być już gotowa. Nie pieczmy ich za długo, aby mięso nie było zbyt suche. Ja zazwyczaj wyjmuje blaszkę i sprawdzam, czy mięso ładnie odchodzi od ości. Jeśli tak, nie piekę ani minuty dłużej. W tym czasie również warzywa powinny być już upieczone.
Wyjmujemy całość i zostawiamy, by odpoczęło na ok.2 minuty.
Podajemy w towarzystwie upieczonych warzyw, ryżu lub świeżego pieczywa. Smacznego!