Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Dynia w roli głównej – sałatka z dynią, kurczakiem i cieciorką

September18

Patrząc na półki w sklepach mogę śmiało powiedzieć, że sezon na dynie rozpoczęty. W najbliższą niedzielę wybieram się do Nowej Huty, gdzie odbędzie się Festiwal Zaklęte w Dyni oczywiście z dynią w roli głównej. Kilka lat temu miałam okazję uczestniczyć w podobnym festiwalu w Niemczech w Ludwigsburgu. Było cudownie, kolorowo i bardzo jesiennie. Nawet nie wyobrażałam sobie ile jest gatunków dyni i jakie potrafią być piękne. Znalazłam kilka zdjęć, które obrazują, co można z takiej dyni wyczarować…

Wróćmy jednak do naszej jesiennej sałatki, która jest kolejnym, łatwym sposobem na zużycie resztek z pieczonego kurczaka.
Używamy do niej dyni pieczonej, która rozpływa się w ustach i można ją jeść po prostu samą.  Z kurczakiem i cieciorką tworzą bardzo zgrane trio. Sałatka jest dosyć sycąca szczególnie, gdy podamy ją z aromatycznymi grzankami. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa lub inna, przekrojona na pół i oczyszczona z pestek
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 1 puszka cieciorki w zalewie
  • 2 garści pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 cytryny
  • 1 mała ciabatta pokrojona na kromki
  • 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 2 garści rukoli umytej i wysuszonej
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 2 garści resztek pieczonego mięsa kurczaka porwanych na kawałki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy na części i rozkładamy na blaszce skórką do dołu. W moździerzu rozgniatamy kolendrę z chilli, dodajemy oregano, sól, pieprz. Dynię smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami. pieczemy ok. 45 minut,  aby zmiękła. Jeśli używamy innego rodzaju dyni pieczemy ją krócej (sprawdzamy czy jest już miękka czubkiem noża). Nie może nam się rozpadać.

Cieciorkę osączamy z zalewy. Mieszamy ją z pestkami dyni. Wlewamy trochę oliwy, solimy i pieprzymy, dodajemy kumin. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, przesypujemy cieciorkę z pestkami i podsmażamy na złoty kolor. Studzimy.

Robimy dressing. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz dolewamy oliwę – mniej więcej tyle samo co soku. Wszystko mieszamy do momentu aż powstanie emulsja.

Kromki ciabatty opiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku. Nacieramy je ząbkami czosnku, skrapiamy oliwą.

Liście obydwu sałat przekładamy do miski, na nich układamy kawałki kurczaka i większość cieciorki z pestkami dyni. Dynię kroimy w małą kostkę i również wrzucamy do miski. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Posypujemy resztą cieciorki i pestek.

Przepis z małymi modyfikacjami Jamiego Olivera.

Smaczny wpis w kategorii: Podróże, Sałatki, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: