Dynia w roli głównej – sałatka z dynią, kurczakiem i cieciorką
Patrząc na półki w sklepach mogę śmiało powiedzieć, że sezon na dynie rozpoczęty. W najbliższą niedzielę wybieram się do Nowej Huty, gdzie odbędzie się Festiwal Zaklęte w Dyni oczywiście z dynią w roli głównej. Kilka lat temu miałam okazję uczestniczyć w podobnym festiwalu w Niemczech w Ludwigsburgu. Było cudownie, kolorowo i bardzo jesiennie. Nawet nie wyobrażałam sobie ile jest gatunków dyni i jakie potrafią być piękne. Znalazłam kilka zdjęć, które obrazują, co można z takiej dyni wyczarować…
Wróćmy jednak do naszej jesiennej sałatki, która jest kolejnym, łatwym sposobem na zużycie resztek z pieczonego kurczaka.
Używamy do niej dyni pieczonej, która rozpływa się w ustach i można ją jeść po prostu samą. Z kurczakiem i cieciorką tworzą bardzo zgrane trio. Sałatka jest dosyć sycąca szczególnie, gdy podamy ją z aromatycznymi grzankami. Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 dynia piżmowa lub inna, przekrojona na pół i oczyszczona z pestek
- 1 suszona papryczka chilli
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
- oliwa extra vergine
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 2 garści pestek dyni
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 cytryny
- 1 mała ciabatta pokrojona na kromki
- 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na pół
- 2 garści rukoli umytej i wysuszonej
- 1 główka sałaty masłowej
- 2 garści resztek pieczonego mięsa kurczaka porwanych na kawałki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy na części i rozkładamy na blaszce skórką do dołu. W moździerzu rozgniatamy kolendrę z chilli, dodajemy oregano, sól, pieprz. Dynię smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami. pieczemy ok. 45 minut, aby zmiękła. Jeśli używamy innego rodzaju dyni pieczemy ją krócej (sprawdzamy czy jest już miękka czubkiem noża). Nie może nam się rozpadać.
Cieciorkę osączamy z zalewy. Mieszamy ją z pestkami dyni. Wlewamy trochę oliwy, solimy i pieprzymy, dodajemy kumin. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, przesypujemy cieciorkę z pestkami i podsmażamy na złoty kolor. Studzimy.
Robimy dressing. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz dolewamy oliwę – mniej więcej tyle samo co soku. Wszystko mieszamy do momentu aż powstanie emulsja.
Kromki ciabatty opiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku. Nacieramy je ząbkami czosnku, skrapiamy oliwą.
Liście obydwu sałat przekładamy do miski, na nich układamy kawałki kurczaka i większość cieciorki z pestkami dyni. Dynię kroimy w małą kostkę i również wrzucamy do miski. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Posypujemy resztą cieciorki i pestek.
Przepis z małymi modyfikacjami Jamiego Olivera.