Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Figi nadziewane kozim serem owinięte w szynkę parmeńską

September13

Dzisiaj proponujÄ™ Wam figÄ™, ale nie z makiem(-:
Nadziewana kozim serem, owiniÄ™ta w szynkÄ™ parmeÅ„skÄ…, polana oliwÄ… z miodem i zapieczona w piekarniku – jednym sÅ‚owem niebo w gÄ™bie! Korzystajmy z dobrodziejstw lata, albo już jesieni – sama nie wiem(-:

Składniki dla 2 osób:

  • 4 figi
  • 4 kostki sera koziego
  • 8 wÄ…skich plasterków szynki parmeÅ„skiej albo serrano lub 4 szerokie plastry przekrojone wzdÅ‚uż na pół

Składniki na dressing:

  • 3 Å‚yżki oliwy
  • 1 Å‚yżka miodu
  • 1 zÄ…bek zmiażdżonego czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

Na umytych i osuszonych figach robimy nacięcie u góry w kształcie krzyżyka. Poszerzamy je odrobinę palcami i do powstałego dołka wkładamy kostkę sera koziego. Podstawę figi owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane figi układamy w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z opcją grill, czyli górna grzałka z termoobiegiem. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i tak powstałym sosem polewamy  figi. Zapiekamy przez około 10 minut, aż ser się rozpuści a szynka przypiecze. Podajemy z lekką sałatką np. z rukoli i pomidorem, którą również skrapiamy sosem, z kawałkiem dobrego pieczywa. Smacznego!

A¿ 3 komentarzy! to

“Figi nadziewane kozim serem owiniÄ™te w szynkÄ™ parmeÅ„skÄ…”

  1. On September 17th, 2012 at 1:44 pm przepisy.com Says:

    A skÄ…d takie Å‚adne figi, hÄ™ ??

  2. On September 17th, 2012 at 5:49 pm ania Says:

    Oj Bartek Bartek, a na działce nie masz?(-:

  3. On September 18th, 2012 at 6:45 am przepisy.com Says:

    no, akurat tego nie ;)

Email will not be published

Website example

Your Comment: