Figi nadziewane kozim serem owinięte w szynkę parmeńską
Dzisiaj proponujÄ™ Wam figÄ™, ale nie z makiem(-:
Nadziewana kozim serem, owiniÄ™ta w szynkÄ™ parmeÅ„skÄ…, polana oliwÄ… z miodem i zapieczona w piekarniku – jednym sÅ‚owem niebo w gÄ™bie! Korzystajmy z dobrodziejstw lata, albo już jesieni – sama nie wiem(-:
Składniki dla 2 osób:
- 4 figi
- 4 kostki sera koziego
- 8 wąskich plasterków szynki parmeńskiej albo serrano lub 4 szerokie plastry przekrojone wzdłuż na pół
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Na umytych i osuszonych figach robimy nacięcie u góry w kształcie krzyżyka. Poszerzamy je odrobinę palcami i do powstałego dołka wkładamy kostkę sera koziego. Podstawę figi owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane figi układamy w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z opcją grill, czyli górna grzałka z termoobiegiem. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i tak powstałym sosem polewamy figi. Zapiekamy przez około 10 minut, aż ser się rozpuści a szynka przypiecze. Podajemy z lekką sałatką np. z rukoli i pomidorem, którą również skrapiamy sosem, z kawałkiem dobrego pieczywa. Smacznego!
A skÄ…d takie Å‚adne figi, hÄ™ ??
Oj Bartek Bartek, a na działce nie masz?(-:
no, akurat tego nie