Kandyzowana skórka z pomarańczy w czekoladzie
Dzisiaj obiecany w poprzednim poście przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy w czekoladzie. Skórka jest tak dobra, że nie wiem, ile byście jej zrobili to i tak zawsze będzie za mało…
Przepis z bloga moje wypieki
Składniki:
- 2 duże pomarańcze z grubszą skórką
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 200 g gorzkiej czekolady
Pomarańcze musimy starannie wyszorować. Następnie je obieramy a skórkę dzielimy na ćwiartki, by potem łatwiej można ją było pokroić w paseczki. Usuwamy białe albedo, ponieważ nadaje pomarańczom goryczki. Kroimy w 1 cm paski.
Tak pokrojoną skórkę zalewamy gorącą wodą i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i osuszamy.
W rondelku mieszamy 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Zagotowujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wrzucamy paski pomarańczy i gotujemy na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Suszymy na kratce. Zostawiamy je niczym nie przykryte na całą noc aż do całkowitego wyschnięcia.
Na drugi dzień czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy skórkę w czekoladzie i odkładamy na pergamin do zastygnięcia.