Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kandyzowana skórka z pomarańczy w czekoladzie

December13

Dzisiaj obiecany w poprzednim poście przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy w czekoladzie. Skórka jest tak dobra, że nie wiem, ile byście jej zrobili to i tak zawsze będzie za mało…

Przepis z bloga moje wypieki

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze z grubszą skórką
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 200 g gorzkiej czekolady

Pomarańcze musimy starannie wyszorować. Następnie je obieramy a skórkę dzielimy na ćwiartki, by potem łatwiej można ją było pokroić w paseczki. Usuwamy białe albedo, ponieważ nadaje pomarańczom goryczki. Kroimy w 1 cm paski.

Tak pokrojoną skórkę zalewamy gorącą wodą i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i osuszamy.

W rondelku mieszamy 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Zagotowujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wrzucamy paski pomarańczy i gotujemy na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Suszymy na kratce. Zostawiamy je niczym nie przykryte na całą noc aż do całkowitego wyschnięcia.

Na drugi dzień czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy skórkę w czekoladzie i odkładamy na pergamin do zastygnięcia.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Desery, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: