Kokosowa tarta z mango
Tydzień zaczynam od przepisu na kokosową tartę z mango – to chyba z tęsknoty za ciepłymi krajami…
Smak tarty jest nadzwyczaj egzotyczny i bardzo świeży, zapewne dzięki trawce cytrynowej. Przepis łatwy w wykonaniu, polecam gorąco.
Składniki na ciasto kokosowe:
- 225 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 3 łodygi trawki cytrynowej
- 390 ml śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 100 g cukru z trzciny cukrowej
- 6 g żelatyny
- 2 dojrzałe mango
Trawę cytrynową drobno siekamy lub ścieramy w malakserze na miazgę. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy trawę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by nabrała aromatu.
Formę do tart o średnicy ok. 22 cm smarujemy cienko masłem.
Mąkę razem z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i mieszamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypujemy wiórka kokosowe oraz wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy koło większe od średnicy formy. Przekładamy je do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Do środka wkładamy arkusz pergaminu a na nim układamy fasolki przeznaczone do pieczenia. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie usuwamy pergamin i fasolki i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut – aż do uzyskania złotego koloru.
Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę przecedzamy, aby pozbyć się kawałków trawki. Dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Rondelek stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż nieco zgęstnieje. Jednocześnie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy do sosu i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy na podpieczone ciasto i schładzamy przez 3-4 godziny.
Przed podaniem obieramy mango, kroimy w kostkę lub w plasterki. Owoce układamy na kremie, aby całkowicie go przykryły. Posypujemy cukrem pudrem i karmelizujemy przy użyciu opalarki.
Tarta może być podana bez mango i skarmelizowanego cukru jako tarta z trawą cytrynową. Ponieważ nie posiadam opalarki, podałam ją tylko z mango. Mango również można zastąpić innymi owocami egzotycznymi.