Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kokosowa tarta z mango

December3

Tydzień zaczynam od przepisu na kokosową tartę z mango – to chyba z tęsknoty za ciepłymi krajami…
Smak tarty jest nadzwyczaj egzotyczny i bardzo świeży, zapewne dzięki trawce cytrynowej. Przepis łatwy w wykonaniu, polecam gorąco.

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 225 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 3 łodygi trawki cytrynowej
  • 390 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru z trzciny cukrowej
  • 6 g żelatyny
  • 2 dojrzałe mango

Trawę cytrynową drobno siekamy lub ścieramy w malakserze na miazgę. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy trawę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by nabrała aromatu.
Formę do tart o średnicy ok. 22 cm smarujemy cienko masłem.
Mąkę razem z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i mieszamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypujemy wiórka kokosowe oraz wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy koło większe od średnicy formy. Przekładamy je do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Do środka wkładamy arkusz pergaminu a na nim układamy fasolki przeznaczone do pieczenia. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie usuwamy pergamin i fasolki i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut – aż do uzyskania złotego koloru.
Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę przecedzamy, aby pozbyć się kawałków trawki. Dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Rondelek stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż nieco zgęstnieje. Jednocześnie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy do sosu i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy na podpieczone ciasto i schładzamy przez 3-4 godziny.
Przed podaniem obieramy mango, kroimy w kostkę lub w plasterki. Owoce układamy na kremie, aby całkowicie go przykryły. Posypujemy cukrem  pudrem i karmelizujemy przy użyciu opalarki.
Tarta może być podana bez mango i skarmelizowanego cukru jako tarta z trawą cytrynową. Ponieważ nie posiadam opalarki, podałam ją tylko z mango. Mango również można zastąpić innymi owocami egzotycznymi.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: