Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kopytka z gorgonzolą, gruszką i orzechami

January16

Pyszne kopytka w całkiem nowej odsłonie! Okazuje się, że smakują wyśmienicie nie tylko z sosem mięsnym, ale także z dodatkami powiedzmy bardziej “wyrafinowanymi”. To, że gorgonzola smakuje wspaniale z gruszką i orzechami już pewnie wiecie. Spróbujmy więc coś nowego…

Przepis na kopytka dostałam od mojej mamy, więc jest sprawdzony. Niestety na zrobienie domowych kopytek potrzeba trochę czasu, więc nie jest to danie ekspresowe. Nie wspomnę nawet o późniejszym czyszczeniu kuchni(-: Zawsze można jednak kupić gotowe, ze sprawdzonego źródła i zapewniam Was, że też Wam będzie smakowało(-:

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na sos:

  • 3 łyżki masła
  • 20 dag gorgonzoli (możemy również użyć innego sera z niebieską pleśnią)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • kieliszek białego wina lub wytrawnego wermuthu (opcjonalnie)
  • 1 twarda gruszka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • garść orzechów włoskich

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, zajmie nam to ok. 20 minut. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków wprost na podsypaną mąką stolnicę.
W międzyczasie zagotowujemy duży garczek osolonej wody.
Wystudzone ziemniaki solimy (możemy spróbować czy są wystarczająco słone), dodajemy jajko oraz obydwie mąki. Mieszamy i zagniatamy miękkie, trochę lepiące się ciasto. Jeśli bardzo się lepi podsypujemy więcej mąki. Ilość zużytej mąki zależy od rodzaju ziemniaków, więc sami musicie zdecydować ile jej podsypać.
Ciasto dzielimy na kilka porcji i i z każdej toczymy wałeczki. Kroimy je po skosie na małe kopytka.
Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy ok. 30 s – 1 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy i wykładamy na talerze.

Przygotowujemy sos:
W rondelku topimy masło, dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy mieszając, aż ser się stopi. Dolewamy śmietankę, wino, wkładamy pokrojoną na kawałki gruszkę (najlepiej ze skórką) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Orzechy siekamy niezbyt drobno i prażymy na suchej patelni.
Gorące kopytka polewamy sosem, posypujemy orzechami i zmieloną papryką.
Smacznego!
Przepis na sos z miesięcznika “Moje gotowanie”

Smaczny wpis w kategorii: Dania bezmięsne, Danie główne, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: