Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami
Na początek mojego wyspiarskiego kucharzenia polecam Wam kurczaka z chorizo.
Chorizo jest esencją hiszpańskiej kuchni. Tą aromatyczną wieprzową kiełbasę można spotkać dosłownie wszędzie: jako składnik dań głównych lub samą np. w postaci małych tapas.Swój czerwony kolor zawdzięcza słodkiej papryce wędzonej i suszonej zwanej pimienton. Chorizo występuje w dwóch wersjach: dulce (łagodna) i picante (ostra) – mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ta ostra! Z chorizo można łączyć zarówno owoce morza jak i mięso. Kurczak świetnie komponuje się z ostrą kiełbaską, a dzięki ziemniakom otrzymujemy pełne jednogarnkowe danie. Przepis pochodzi z książki Nigelli, więc jest banalnie prosty. Gorąco polecam!
Składniki na ok. 3-4 porcje:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 udek kurczaka z kością i ze skórką
- 250 g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę lub plasterki
- 500 g małych ziemniaków przekrojonych na pół lub na ćwiartki
- 1 czerwona cebula obrana i grubo posiekana
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- skórka starta z 1 pomarańczy
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Płytką blachę smarujemy oliwą. Skórkę kurczaka smarujemy oliwą i układamy skórką do góry. Rozkładamy równomiernie kiełbasę chorizo i ziemniaki. Posypujemy cebulą i oregano. Ścieramy na całość skórkę pomarańczową. Pieczemy przez ok godzinę, od czasu do czasu mieszając delikatnie składniki i polewając mięso wypływającym sosem.