Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak w cieście francuskim

September17

Za ten przepis dziękuję mojej sąsiadce Eli, która już jakiś czas temu poddała mi ten pomysł. Kurczak w cieście jest bardzo miękki i soczysty, można faszerować go różnymi pychotkami.

Nam zdecydowanie najbardziej smakował farsz z gorgonzoli, suszonych pomidorów i chorizo. Wczoraj robiłam go ze szpinakiem i fetą a jeszcze innym razem z plastrami cukinii, fetą i szynką. Możliwości jest naprawdę wiele, wszystko zależy od Waszych upodobań. Gorąco polecam(-:

Składniki na dwie wielkie porcje lub trzy mniejsze:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na farsz:

  • 4 plastry gorgonzoli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 6 plasterków chorizo

Ponadto:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w poprzek na dwie cienkie i płaskie części. Każdą z nich solimy, pieprzymy oraz posypujemy ziołami. Ciasto francuskie wykładamy razem z papierem na dużą blaszkę od piekarnika. Kroimy na dwie równe części. Na każdej z nich, po środku układamy jedną porcję piersi z kurczaka (zobacz pierwsze zdjęcie). Na mięsie układamy po 3 plastry chorizo, plastry gorgonzoli a wszystko przykrywamy plastrami suszonych pomidorów. Na wierzch dajemy drugi płat kurczaka (zdarzyło mi się, że wierzch przykryłam plastrami szynki i zapomniałam o kurczaku, wyszło danie lżejsze, ale równie smaczne). Lekko dociskamy. Jeśli trzeba mięso doprawiamy oraz posypujemy ziołami.
Teraz nacinamy ciasto po obu stronach mięsa (zdjęcie drugie). Robimy około 2 centymetrowe paski, które następnie przeplatamy na przemian tworząc małą paczuszkę (zdjęcie trzecie). Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 – 30 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Podajemy po jednej paczuszce na osobę lub kroimy na dosyć duże plastry i dzielimy na 3 porcje. Najlepiej smakuje z lekką sałatką z rukoli i pomidora.

Jeden smaczny komentarz to

“Kurczak w cieście francuskim”

  1. On December 17th, 2012 at 4:19 pm mika Says:

    robiłam kiedyś coś podobnego.
    Polecam do tego jakiś ostry sos, np salse lub coś w tym stylu :) )

Email will not be published

Website example

Your Comment: