Kurczak w cieście francuskim
Za ten przepis dziękuję mojej sąsiadce Eli, która już jakiś czas temu poddała mi ten pomysł. Kurczak w cieście jest bardzo miękki i soczysty, można faszerować go różnymi pychotkami.
Nam zdecydowanie najbardziej smakował farsz z gorgonzoli, suszonych pomidorów i chorizo. Wczoraj robiłam go ze szpinakiem i fetą a jeszcze innym razem z plastrami cukinii, fetą i szynką. Możliwości jest naprawdę wiele, wszystko zależy od Waszych upodobań. Gorąco polecam(-:
Składniki na dwie wielkie porcje lub trzy mniejsze:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na farsz:
- 4 plastry gorgonzoli
- kilka suszonych pomidorów
- 6 plasterków chorizo
Ponadto:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w poprzek na dwie cienkie i płaskie części. Każdą z nich solimy, pieprzymy oraz posypujemy ziołami. Ciasto francuskie wykładamy razem z papierem na dużą blaszkę od piekarnika. Kroimy na dwie równe części. Na każdej z nich, po środku układamy jedną porcję piersi z kurczaka (zobacz pierwsze zdjęcie). Na mięsie układamy po 3 plastry chorizo, plastry gorgonzoli a wszystko przykrywamy plastrami suszonych pomidorów. Na wierzch dajemy drugi płat kurczaka (zdarzyło mi się, że wierzch przykryłam plastrami szynki i zapomniałam o kurczaku, wyszło danie lżejsze, ale równie smaczne). Lekko dociskamy. Jeśli trzeba mięso doprawiamy oraz posypujemy ziołami.
Teraz nacinamy ciasto po obu stronach mięsa (zdjęcie drugie). Robimy około 2 centymetrowe paski, które następnie przeplatamy na przemian tworząc małą paczuszkę (zdjęcie trzecie). Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 – 30 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Podajemy po jednej paczuszce na osobę lub kroimy na dosyć duże plastry i dzielimy na 3 porcje. Najlepiej smakuje z lekką sałatką z rukoli i pomidora.
robiłam kiedyś coś podobnego.
Polecam do tego jakiś ostry sos, np salse lub coś w tym stylu )