Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak w pomarańczach

September11

Wspaniały przepis na kurczaka w pomarańczach, który znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste a dzięki imbirowi nabiera troszkę “egzotycznego” smaku.

Może to jest właśnie przepis, który urozmaici Wasze codzienne menu? Polecam(-:

Składniki dla 4 osób:

  • 3 pałki kurczaka
  • 3 podudzia kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru (3 cm) startego na tarce
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • skórka otarta z pół pomarańczy
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Kawałki kurczaka nakłuwamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nimi mięso. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny lub na cała noc. Pomarańcze kroimy na grube plastry. Układamy mięso wraz z pomarańczą oraz  marynatą w żaroodpornym naczyniu . Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na niecałą godzinę. Co jakiś czas polewamy mięso sosem powstałym podczas pieczenia. Podajemy z ryżem.

Imbir w roli głównej

a kurczak wygląda pięknie…

smakuje jeszcze lepiej(-:

Email will not be published

Website example

Your Comment: