Kurczak w pomarańczach
Wspaniały przepis na kurczaka w pomarańczach, który znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste a dzięki imbirowi nabiera troszkę “egzotycznego” smaku.
Może to jest właśnie przepis, który urozmaici Wasze codzienne menu? Polecam(-:
Składniki dla 4 osób:
- 3 pałki kurczaka
- 3 podudzia kurczaka
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki miodu
- kawałek imbiru (3 cm) startego na tarce
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- skórka otarta z pół pomarańczy
- 1 łyżka oleju sezamowego
Kawałki kurczaka nakłuwamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nimi mięso. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny lub na cała noc. Pomarańcze kroimy na grube plastry. Układamy mięso wraz z pomarańczą oraz marynatą w żaroodpornym naczyniu . Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na niecałą godzinę. Co jakiś czas polewamy mięso sosem powstałym podczas pieczenia. Podajemy z ryżem.
a kurczak wygląda pięknie…