Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Łosoś z mozzarellą i cukinią w cieście francuskim

October16

W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.

Jedyna moja uwaga, to taka, że trzeba wszystko bardzo dobrze przyprawić, nie żałować ziół, soli ani pieprzu, aby całość nie wyszła zbyt delikatna. Warto jednak wypróbować, wariacji jest wiele…

Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety z łososia po ok. 130-150 g
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 duża cukinia
  • 1 mozzarella
  • natka pietruszki
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól, pieprz
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie i długie plastry. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Zioła siekamy.
Filety z łososia myjemy, jeśli trzeba zdejmujemy z nich skórkę i pozbawiamy ości, solimy i pieprzymy z każdej strony.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 równe części (ja robię to od razu na blaszce i na papierze, w którym było zawinięte ciasto).
Na każdym kawałku układamy po dwa plastry cukinii, posypujemy siekaną natką, solimy. Na cukinii kładziemy filety z łososia a na nim plastry mozzarelli. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Zawijamy całość w ciasto dobrze zlepiając brzegi, by podczas pieczenia nie wypływała z niego mozzarella.
Gotowe zawiniątka smarujemy jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 minut lub do momentu aż ciasto urośnie i będzie złociste.
Zamiast cukinii możemy użyć liści szpinaku lub pomidorów, możemy też łososia przyprawić innymi ziołami – wg. uznania.

Email will not be published

Website example

Your Comment: