Makaron z kremem z pieczonej papryki
Ostatnio naszło mnie na sentymenty i zaczęłam wspominać czasy kiedy mieszkałam w Rzymie(-: Przypomniałam sobie przepis na wspaniały krem z pieczonej papryki, który idealnie pasuje do makaronu.
No i chyba nie muszę mówić, że jest banalnie prosty i szybki… ach ta Cucina Italiana!
Składniki:
- makaron krótki np. penne, farfalle, rigatoni
- 3 – 4 czerwone papryki
- cebula
- kilka łyżek oliwy
- gałązka rozmarynu
- pół szklanki śmietanki kremówki 18 %
- sól, pieprz, chili lub peperoncino
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – opcja “grill” i pieczemy, aż do zrumienienia. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany rozmaryn (zostawiamy trochę do dekoracji). W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu, ale najważniejsze by był “al dente”. Z upieczonych papryk zdejmujemy skórkę i kroimy je na kawałki (kilka pasków papryki zostawiamy do dekoracji). Wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy podsmażoną cebulę z rozmarynem i przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Sos przelewamy na patelnię i stawiamy na ogniu. Dodajemy śmietankę (opcjonalnie) i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy na patelni. Ja w tym przypadku nie dodałam śmietanki, ponieważ chciałam by sos był mniej kaloryczny. Makaron przekładamy na talerze i dekorujemy kawałkami papryki oraz rozmarynem. Ważne, by całość była dobrze doprawiona, inaczej krem będzie mdły. Można również użyć żółtej papryki, wtedy sos będzie w pięknym, żółtym kolorze. Dla mięsożerców polecam dodać do kremu podsmażony chrupiący boczek (-: