Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-serowym

October24

Uwielbiam kuchnię włoską, bo dosłownie w kilka minut można wyczarować coś pysznego. Dziś proponuję Wam makaron (świetnie pasuje tutaj  ten pełnoziarnisty)  z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego.

A żeby nie było za nudno wszystko posypałam chrupkimi orzechami oraz aromatyczną rukolą. Palce lizać(-:

Składniki:

  • makaron np. penne lub tagliatelle ok. 160 g – na 2 porcje
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kurki (mogą być mrożone) – 15 dag
  • 125 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • 15 dag sera np. brie
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
  • rukola
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Zaczynamy od nastawienia wody na makaron, który następnie gotujemy al dente. W międzyczasie robimy sos. Cebulę oraz czosnek kroimy w cienkie talarki a następnie podsmażamy  na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki, solimy. Wszystko smażymy na małym ogniu około 5 minut. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony w kostkę ser (kilka kostek zostawiamy do dekoracji), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, posypujemy uprażonymi orzechami oraz rukolą. Smacznego!

A 2 komentarzy! to

“Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-serowym”

  1. On September 21st, 2013 at 6:41 pm Beata Says:

    Aniu,
    dziękuję, danie wyśmienite. Ponieważ nie jestem fanką pietruszki, dodałam suszone pomidory:):) Polecam

  2. On September 23rd, 2013 at 8:35 am ania Says:

    Super, ciesze się bardzo. Ja też muszę wypróbować z pomidorami – to chyba świetne połączenie smaków! Pozdrawiam!

Email will not be published

Website example

Your Comment: