Makaron z pomidorkami, bakłażanem i ricottą
Jest to typowo letnie danie, bardzo lekkie i proste w przygotowaniu. Karmelizowane pomidorki smakują wyśmienicie i nadają mu wspaniały słodki smak. Gorąco polecam!
Składniki dla 4-6 osób:
- 40 pomidorków cherry
- 1 łyżka brązowego cukru
- tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 bakłażan
- liście bazylii
- 25 dag ricotty
- 4 łyżki startego parmezanu
- 50 dag krótkiego makaronu
Umyte pomidorki kroimy na pół, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy je cukrem, tymiankiem, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( z termoobiegiem) i pieczemy około 10-15 minut, pilnując by się za bardzo nie spiekły i nie rozpadły. Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Ricottę mieszamy z parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Do makaronu dodajemy masę z ricotty, pokrojonego w paski bakłażana oraz pomidorki. Całość posypujemy listkami bazylii. Smacznego!