Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Marynowana grillowana papryka

August28

Ostatnio rozpisywałam się na temat dobrodziejstw papryki a oto dzisiaj kolejny przepis na pyszną grillowaną paprykę. Przepis pochodzi z Grecji (znalazłam go w ostatnim numerze Kuchni) i wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do chrupiącej bruschetty. Gorąco polecam!

Składniki dla 4 osób (my uporaliśmy się bez trudu we dwoje)

  • 3 duże czerwone papryki
  • oliwa
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte papryki układamy w całości na blaszce wyścielonej folią aluminiową. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godzinę obracając co jakiś czas, aby papryki przypiekły się ze wszystkich stron (powinny mieć czarną skórkę). Gotowe wkładamy do foliowej torebki, zawiązujemy i zostawiamy na 20 minut. Obieramy je ze skórki, czyścimy z gniazd nasiennych i dzielimy na cząstki. Układamy w płytkim naczyniu i skrapiamy octem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kapary, rozmaryn oraz pokrojony w plastry czosnek. Wszystko zalewamy oliwą, tak, aby papryki były przykryte i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki, gdyż najlepsze są w temp. pokojowej. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: