Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Meksykańska sałatka z kurczakiem wg Nigelli

September5

Sałatka z przepisu Nigelli (z książki Nigella Ekspresowo) która w zupełności wystarczy na letnią kolację. Z dodatkiem salsy pomidorowo-fasolowej stanowi lekki i smaczny posiłek, który zrobimy w dosłownie kilka minut.

Składniki na sałatkę:

  • 300 g gotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w cienkie paski
  • 1 jabłko pokrojone w dość grube słupki
  • 2 dymki drobno posiekane
  • szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 125 g sałaty rzymskiej, pokrojonej w paski

Składniki na dressing:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku obrany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Łyżką wyjmujemy miąższ z awokado i wkładamy wraz z pozostałymi składnikami dressingu do blendera. Miksujemy wszystko na gładki krem.

Składniki sałatki wkładamy do miski lub układamy na talerzach tworząc gotowe porcje. Polewamy dressingiem i mieszamy.

Na ten sam talerz lub do oddzielnej miseczki nakładamy salsę pomidorowo-fasolową.

Składniki na salsę:

  • 1 puszka drobnej czarnej fasoli
  • 2 pomidory wypestkowane i pokrojone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g marynowanych czerwonych papryczek jalapeno, posiekanych
  • 1 łyżka soku z limonki

Odsączoną fasolkę mieszamy z posiekanymi pomidorami, solą, papryczkami oraz sokiem z limonki. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.

Email will not be published

Website example

Your Comment: