Meksykańska sałatka z kurczakiem wg Nigelli
Sałatka z przepisu Nigelli (z książki Nigella Ekspresowo) która w zupełności wystarczy na letnią kolację. Z dodatkiem salsy pomidorowo-fasolowej stanowi lekki i smaczny posiłek, który zrobimy w dosłownie kilka minut.
Składniki na sałatkę:
- 300 g gotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w cienkie paski
- 1 jabłko pokrojone w dość grube słupki
- 2 dymki drobno posiekane
- szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry
- 125 g sałaty rzymskiej, pokrojonej w paski
Składniki na dressing:
- 1 dojrzałe awokado
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku obrany
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Łyżką wyjmujemy miąższ z awokado i wkładamy wraz z pozostałymi składnikami dressingu do blendera. Miksujemy wszystko na gładki krem.
Składniki sałatki wkładamy do miski lub układamy na talerzach tworząc gotowe porcje. Polewamy dressingiem i mieszamy.
Na ten sam talerz lub do oddzielnej miseczki nakładamy salsę pomidorowo-fasolową.
Składniki na salsę:
- 1 puszka drobnej czarnej fasoli
- 2 pomidory wypestkowane i pokrojone
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g marynowanych czerwonych papryczek jalapeno, posiekanych
- 1 łyżka soku z limonki
Odsączoną fasolkę mieszamy z posiekanymi pomidorami, solą, papryczkami oraz sokiem z limonki. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.