Miętowy sernik
Dzisiaj coś dla miłośników “miętowej nutki” (-; Sernik z czekoladkami After Eight jest naprawdę pyszny, rozpływa się w ustach a do tego ta nutka świeżości! Już za nim tęsknię…
Składniki na spód:
- 160 g ciastek digestive
- 90 g masła
Składniki na masę serową:
- 700 g dwukrotnie zmielonego sera
- 4 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie czekoladek After Eight
Ciastka rozdrabniamy i dodajemy do nich stopione masło. Wysypujemy na dno tortownicy i starannie dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Ser ucieramy z cukrem i śmietaną. Dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy gładką masę.
Na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 masy serowej i układamy na niej połowę czekoladek. Następnie kolejna część sera (1/3) i druga część czekoladek. Całość przykrywamy pozostałym serem, a jeśli czekoladka w którymś miejscu wystaje – dociskamy ją palcem aby weszła pod ser.
Sernik pieczemy w 190 stopniach ok 60-70 minut. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Dekorujemy polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z bloga gotowaniecieszy.