Muffinki z czerwoną papryką i fetą
Ci, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam małe, słone co nieco do lampki dobrego wina(-: W wypadku muffinek jest dokładnie tak samo – wolę je w wersji wytrawnej niż słodkiej.
A te z papryką i fetą są pyszne, szybko się je robi i równie szybko znikają. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 38 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 17,5 dag sera feta
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 12,5 dag stopionego masła
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia obracamy, by skórka przypiekła się ze wszystkich stron. Gdy będzie już czarna wyjmujemy i obieramy. Wycinamy również gniazdo nasienne, miąższ siekamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Składniki mieszamy i robimy w środku dołek. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do dołka w mące wlewamy masę jajeczną oraz stopione masło. Mieszamy aż do połączenia składników jednak niezbyt długo – ciasto powinno być grudkowate. Formę na 12 muffinek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Przekładamy ciasto do dołków w formie do 3/4 objętości. Pieczemy w 210 st. przez ok. 20 minut lub do momentu, gdy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie suchy. Muffinki zostawiamy w formie przez 5 minut po czym wyjmujemy i układamy do wystudzenia.
Z powyższego przepisu wyszło mi więcej muffinek, dlatego piekłam je na dwa razy.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”. Smacznego!