Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Muffinki z gorgonzolą i gruszkami

September16

Gotowanie czas zacząć! Po 3 miesięcznej przerwie zaczynam nowy-kulinarny sezon. Zapraszam wszystkich do czytania, gotowania, pieczenia i komentowania(-;

Zacznę od muffinek z gorgonzolą i gruszkami.

Zdecydowanie najlepsze muffinki w wersji wytrawnej. One po prostu uzależniają! Zrobiłam je 3 dni temu i już wymyślam okazję, by je znowu upiec. Słodka gruszka i lekki posmak sera gorgonzola to najlepsze połączenie. Polecam je szczególnie teraz, kiedy gruszki mają ten wspaniały, jesienny smak. Smacznego!

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 150 g mąki
  • 100 g obranych i zmielonych migdałów*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gorgonzoli
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu
  • 2 łyżeczki soli

Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki – nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w malutką kostkę o boku ok. 1/2 cm.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek i wsypujemy migdały. Dodajemy pokrojone gruszki i całość mieszamy.

Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z masłem.  Następnie mieszamy z jajkami, jogurtem i solą.

Składniki suche mieszamy z tymi mokrymi, ale nie za długo. Ciasto powinno mieć grudki.

Napełniamy foremki na muffinki wypełnione papilotkami do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż nabiorą ładnego, złotego koloru.

Z podanej porcji wyszło mi 15 muffinek.

* zamiast zmielonych migdałów można dać 100 g mąki czyli w sumie 250 g.

Przepis pochodzi z miesięcznika “Kuchnia”

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Muffiny, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: