Owoce pod kruszonką
Muszę przyznać, że bardzo lubię kuchnię Nigelli Lawson. A że na urodziny dostałam dwie książki jej autorstwa, więc powoli, powoli urozmaicam nasze codzienne menu o jej potrawy. Przepis na owoce pod kruszonką jest super, bo robi się je bardzo szybko.
Deser jest bardzo smaczny, można do niego wykorzystać maliny i truskawki, które zawsze mam w zamrażalce. Gotową kruszonkę można przechowywać w zamrażalce i użyć jak najdzie nas ochota na coś słodkiego. Polecam!
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cukru demerara
Ponadto na 1 dużą porcję:
- 100 g mrożonych owoców np. malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75 g mrożonej kruszonki
Do miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy palcami z kawałkami masła. Mieszanina ma przypominać gruboziarnisty piasek. Dodajemy cukier, zagniatamy i wkładamy do foliowej torby, którą umieszczamy w zamrażalniku.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni a mrożone owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je skrobią i posypujemy cukrem. Całość lekko mieszamy. Na owoce wykładamy kruszonkę i zapiekamy przez ok. 20 minut.