Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Owoce pod kruszonką

April1

Muszę przyznać, że bardzo lubię kuchnię Nigelli Lawson. A że na urodziny dostałam dwie książki jej autorstwa, więc powoli, powoli urozmaicam nasze codzienne menu o jej potrawy. Przepis na owoce pod kruszonką jest super, bo robi się je bardzo szybko.

Deser jest bardzo smaczny, można do niego wykorzystać  maliny i truskawki, które zawsze mam w zamrażalce. Gotową kruszonkę można przechowywać w zamrażalce i użyć jak najdzie nas ochota na coś słodkiego. Polecam!

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru demerara

Ponadto na 1 dużą porcję:

  • 100 g mrożonych owoców np. malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75 g mrożonej kruszonki

Do miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy palcami z kawałkami masła. Mieszanina ma przypominać gruboziarnisty piasek. Dodajemy cukier, zagniatamy i wkładamy do foliowej torby, którą umieszczamy w zamrażalniku.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni a mrożone owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je skrobią i posypujemy cukrem. Całość lekko mieszamy. Na owoce wykładamy kruszonkę i zapiekamy przez ok. 20 minut.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Desery, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: