Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Paj jabłkowy

November25

Dzisiaj proponuję Wam paj jabłkowy – typowo jesienny, na kruchym cieście, skrywający w sobie mnóstwo pieczonych jabłek doprawionych cynamonem. Migdały i orzechy natomiast nadają ciastu przyjemnej i uzależniającej chrupkości…  Po prostu musicie go upiec!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 800 g jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały i gotujemy na małym ogniu z 1 łyżką cukru przez ok. 10 minut. Wsypujemy migdały, orzechy, cynamon oraz resztę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, którą  mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na kawałki. Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Dno oraz boki tortownicy smarujemy lekko masłem. Paj można również upiec w okrągłym, głębokim naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, grzałka góra dół bez termoobiegu.

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną nieco większą od drugiej.
Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy do rozmiarów większych od rozmiaru naszej tortownicy (u mnie 26 cm). Wykładamy nim tortownicę łącznie z brzegami.
Układamy na nim nadzienie i przykrywamy rozwałkowanym mniejszym kawałkiem (część ciasta możemy zostawić do dekoracji i powycinać z niego np. listki). Brzegi obydwu ciast zlepiamy dokładnie.
Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż paj uzyska piękny złoty kolor.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy lub podajemy jeszcze ciepłe np. z kulką ulubionych lodów lub z bitą śmietaną.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Uncategorized
Jeden smaczny komentarz to

“Paj jabłkowy”

  1. On November 30th, 2014 at 11:37 pm Jagoda Says:

    Pyszne! Dzięki za ten przepis, nie sądziłam, że jakiekolwiek ciasto zdoła mnie jeszcze zachwycić, a temu się udało. Na pewno będę do niego wracać:)

Email will not be published

Website example

Your Comment: