Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pasta z awokado i sera roquefort czyli “Roquamole”

January21

Kolejna, bardzo smaczna pasta nadająca się praktycznie do wszystkiego. Można podać ją z grzankami, krakersami, nachos czy z włoskimi paluszkami grissini.

Przepis Nigelli, więc jest szybki i prosty do wykonania. Awokado musi być jednak dojrzałe na tyle, by można je było rozgnieść widelcem. Jeśli mamy w domu zbyt twarde, to połóżmy je obok jabłek  i poczekajmy dzień lub dwa, aż zmięknie.
Jeśli nie mamy sera roquefort to możemy go zastąpić innym miękkim dojrzewającym serem pleśniowym np. gorgonzolą.

Składniki:

  • 125 g roqueforta albo St. Agura albo gorgonzola
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 35 g marynowanej zielonej jalapeno, pokrojonej na plasterki
  • 2 dymki drobno posiekane
  • 1.4 łyżeczki papryki w proszku

Ser kruszymy na kawałki, wkładamy do miski i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy obrane awokado, skrapiamy sokiem z limonki i wszystko rozgniatamy widelcem.
Papryczki jalapeno kroimy na kawałki i dodajemy do pozostałych składników razem z posiekaną dymką. Mieszamy. Posypujemy mieloną papryką i podajemy.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Pasty do chleba, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: