Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pasta z ciecierzycy

February16

Pasta z ciecierzycy to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Można ją podawać praktycznie z każdym rodzajem pieczywa, krakersami lub z gorącą bruschettą. Świetnie przechowuje się w lodówce i do tego jest bardzo zdrowa. Polecam!

Składniki:

  • puszka cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Cieciorkę odsączamy z zalewy, przesypujemy do wysokiego naczynia. Ząbki czosnku kroimy w plastry a rozmaryn siekamy. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki (oprócz rozmarynu) i wszystko miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy oliwy lub (dla dbających o linię) przegotowanej wody. Wierzch posypujemy rozmarynem. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: