Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Można ją podawać praktycznie z każdym rodzajem pieczywa, krakersami lub z gorącą bruschettą. Świetnie przechowuje się w lodówce i do tego jest bardzo zdrowa. Polecam!
Składniki:
- puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Cieciorkę odsączamy z zalewy, przesypujemy do wysokiego naczynia. Ząbki czosnku kroimy w plastry a rozmaryn siekamy. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki (oprócz rozmarynu) i wszystko miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy oliwy lub (dla dbających o linię) przegotowanej wody. Wierzch posypujemy rozmarynem. Smacznego!