Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

June18

W naszym domu po prostu uwielbiamy pesto. Mój syn nigdy przenigdy nie odmówi porcji makaronu z tym sosem. Do tej pory zawsze kupowaliśmy gotowe i raczej to klasyczne, czyli z bazylii. Ponieważ jednak wyposażenie mojej kuchni powiększyło się o małe, ale jakże skuteczne urządzenie zwane tutaj “picadora” postanowiłam go przetestować robiąc “pesto di prezzemolo e noci “.  Łatwe do wykonania i genialne w smaku o ile zachowacie dobrą jakość produktów. Nie zastępujcie więc oliwy extra vergine innym olejem ani sera pecorino/parmezanu innym twardym serem. Unikajcie również pietruszki z supermarketu – ona po prostu nie ma żadnego zapachu. Kuchnia włoska jest prosta i przepyszna, ale cały jej sekret tkwi we wspaniałych produktach!

Składniki:

  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 85 g orzechów włoskich, najlepiej świeżych
  • 2 łyżki opłukanych solonych kaparów
  • 50 g liści pietruszki
  • 200 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g niesolonego, miękkiego masła
  • 4 łyżki świeżo startego pecorino lub parmezanu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Jeśli nie posiadamy blendera sos możemy również przygotować w moździerzu. Wówczas stopniowo dokładamy składniki i ucieramy.
Ja bardzo lubię wyczuwalne kawałki sera, orzechów, dlatego nigdy nie miksuję składników zbyt długo. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego upodobania.

Gotowe pesto przekładamy do słoika. Wierzch zalewamy warstwą oliwy, aby odciąć dostęp powietrza. Słoik zakręcamy. Możemy przechowywać go w lodówce do 2 tygodni. Po każdym użyciu wyrównujemy powierzchnię i zalewamy świeżą warstwą oliwy.
Pesto świetnie pasuje do makaronów. Tutaj wzbogaciłam danie dodając do pesto usmażoną pierś kurczaka.
Pesto z pietruszki i orzechów włoskich można również użyć do smarowania chrupiących grzanek lub do polewania np. grillowanego mięsa. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Dania z makaronu, Uncategorized
Jeden smaczny komentarz to

“Pesto z pietruszki i orzechów włoskich”

  1. On February 16th, 2016 at 3:51 am Anett Says:

    Love It ‘

Email will not be published

Website example

Your Comment: