Pierogi giganty z grzybami i ricottą
Przepis na ciasto na pierogi dostałam od mamy i muszę przyznać, że jest niezawodny. W weekend natomiast uzbieraliśmy trochę grzybów, które w połączeniu z ricottą stworzyły wspaniały farsz do pierogów gigantów(-: Przepis zdecydowanie dla miłośników gotowania(-:
Składniki na ciasto na pierogi:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
- ok. pół szklanki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 250 g serka ricotta
- 250 g grzybów leśnych różnego rodzaju
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilka łyżek rozpuszczonego masła
Zaczynamy od zrobienia farszu. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie wymieszanej z 2 łyżkami masła. Gdy będzie już szklista dodajemy umyte i pokrojone na niewielkie kawałki grzyby. Dusimy wszystko kilka minut, a gdy grzyby będą miękkie zdejmujemy z ognia (jeśli patelnia będzie zbyt sucha możemy podlać odrobiną wrzątku). Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimne grzyby mieszamy z ricottą i całość doprawiamy do smaku wg uznania.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy w niej dołek i wbijamy jajko oraz żółtko. Mieszamy i stopniowo dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy ciasto zagarniając mąkę do środka. Ciasto musi stać się miękkie i elastyczne. Zajmie nam to około 10 minut. Ciasto następnie wałkujemy na dość cienkie i długie pasy o szerokości 10 cm, na których układamy łyżką duże porcje farszu. Przykrywamy nadzienie drugim pasem, uciskamy, zlepiając ciasto wokół farszu i najlepiej przy pomocy radełka z ząbkami wykrawamy okrągłe pierogi giganty. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju roślinnego, co zapobiegnie ich sklejeniu.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem. Smacznego!