Piersi kurczaka duszone w pomidorach
Bardzo dobre danie rodem z kuchni włoskiej a konkretnie z regionu Emilia Romagna. Jest lekkie i oczywiście nie wymaga wielkiego wkładu pracy, bo przecież nikt z nas nie lubi się przemęczać(-: Polecam!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- puszka pomidorów
- łyżeczka cukru
- 1 mozzarella
- czarne oliwki
- kapary
- kilka łyżek oliwy
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
Piersi kurczaka myjemy, suszymy i przecinamy wzdłuż na połowę, aby powstały plastry. Solimy i pieprzymy z obu stron (nie rozbijamy). Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i także podsmażamy (ponieważ czosnek szybciej się smaży zawsze dodajemy go w drugiej kolejności). Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko dusimy kilka minut, aż sos się zredukuje (powinien być gęsty a nie wodnisty). Dodajemy oregano, oliwki i kapary, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Do tak przygotowanego sosu dodajemy piersi z kurczaka, układamy je na patelni i zanurzamy w sosie. Całość dusimy około 5 minut, odwracamy piersi na drugą stronę, pokrywamy sosem i znowu dusimy 5 minut (czas duszenia zależy od grubości plastrów). Gdy piersi są już gotowe układamy na nich mozzarellę pokrojoną w plastry, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ser się rozpuści. Całość dekorujemy bazylią i podajemy np. z ryżem.
Aniu!
Pyszności. Moja rodzinka pokochała to danie. Proste, szybkie i pyszne. Gotowałam już parę razy.
Pozdrawiam
Beata
Beatko, cieszę się bardzo, że wam smakuje. Ja też robię je często i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia pod blokiem!