Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Piersi kurczaka duszone w pomidorach

November16

Bardzo dobre danie rodem z kuchni włoskiej a konkretnie z regionu Emilia Romagna. Jest lekkie i oczywiście nie wymaga wielkiego wkładu pracy, bo przecież nikt z nas nie lubi się przemęczać(-: Polecam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • puszka pomidorów
  • Å‚yżeczka cukru
  • 1 mozzarella
  • czarne oliwki
  • kapary
  • kilka Å‚yżek oliwy
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka myjemy, suszymy i przecinamy wzdłuż na połowę, aby powstały plastry. Solimy i pieprzymy z obu stron (nie rozbijamy). Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i także podsmażamy (ponieważ czosnek szybciej się smaży zawsze dodajemy go w drugiej kolejności). Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy łyżeczkę cukru  i wszystko dusimy kilka minut, aż sos się zredukuje (powinien być gęsty a nie wodnisty). Dodajemy oregano, oliwki i kapary, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Do tak przygotowanego sosu dodajemy piersi z kurczaka, układamy je na patelni i zanurzamy w sosie. Całość dusimy około 5 minut, odwracamy piersi na drugą stronę, pokrywamy sosem i znowu dusimy 5 minut (czas duszenia zależy od grubości plastrów). Gdy piersi są już gotowe układamy na nich mozzarellę pokrojoną w plastry, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ser się rozpuści. Całość dekorujemy bazylią i podajemy np. z ryżem.

A¿ 2 komentarzy! to

“Piersi kurczaka duszone w pomidorach”

  1. On March 10th, 2013 at 2:13 pm Beata Says:

    Aniu!
    Pyszności. Moja rodzinka pokochała to danie. Proste, szybkie i pyszne. Gotowałam już parę razy.

    Pozdrawiam
    Beata

  2. On April 11th, 2013 at 7:26 pm ania Says:

    Beatko, cieszę się bardzo, że wam smakuje. Ja też robię je często i zawsze wychodzi super. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia pod blokiem!

Email will not be published

Website example

Your Comment: