Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pizza na miękkim spodzie

June22

Nigella Lawson nazwała to danie “pizzą na miękkim spodzie”. Dla mnie jednak jest to raczej “wytrawne ciasto”, które z pizzą niewiele ma wspólnego. Niemniej jednak często wracam do tego przepisu bo jest szybki, niezawodny i pozwala wykorzystać przeróżne dodatki, które akurat zalegają nam w lodówce. Najbardziej smakuje nam wersja z chorizo, kaparami i oliwkami. Będąc w Polsce robiłam to ciasto z polską wiejską kiełbasą i również wyszło bardzo dobre. W każdym bądź razie jest to super pomysł na szybką kolację lub lunch. Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 ml tłustego mleka
  • 100 g utartego sera np.  Cheddar
  • masło do natłuszczenia formy
  • sól morska
  • przyprawy np. oregano, tymianek, ostra papryka

Składniki na wierzch:

  • 50 g chorizo lub innej kiełbaski np. peperroni, wiejska
  • czarne oliwki
  • kapary

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Jajko mieszamy z mąką, mlekiem oraz solą na gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy (według uznania) oraz połowę startego sera. Mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy (u mnie 24 cm średnicy). Na wierzchu układamy nasze dodatki czyli chorizo, oliwki, kapary etc.

Pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy resztą sera. Formę wstawiamy z powrotem i dopiekamy jeszcze 2 lub 3 minuty.

Wyjmujemy, kroimy i podajemy najlepiej w towarzystwie zielonej sałaty i pomidorów.

Email will not be published

Website example

Your Comment: