Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Polędwiczki w cieście

October12

Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.

Mięso otulone grzybami, szpinakiem i szynką parmeńską pozostaje niezwykle soczyste i aromatyczne. Danie to naprawdę robi wrażenie(-:
Przepis z czasopisma “Moje Gotowanie”.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • sól
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany 22 %

Składniki na farsz:

  • ok. 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag podgrzybków
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżego tymianku
  • 3 gałązki estragonu
  • 6 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej
  • ok. 15 liści szpinaku

Ponadto:

  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

Mąkę ze szczyptą soli siekamy na stolnicy z 20 dag zimnego masła. Dodajemy jajko, żółtko i 100 ml śmietany. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mięso nacieramy pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Gdy będzie już rumiane zdejmujemy z patelni, czekamy aż troszkę przestygnie i oprószamy solą.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Listki ziół, szalotki i czosnek drobno siekamy. 4 łyżki masła rozgrzewamy i szklimy na nim szalotkę. Dodajemy grzyby i czosnek. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy z 4 łyżkami śmietany i ziołami. Farsz zaprawiamy 2 żółtkami.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt o grubości ok. 5 mm (ja pozostawiłam odrobinę ciasta do dekoracji).  Na powierzchni ciasta rozkładamy dachówkowo plastry szynki, na nich liście szpinaku oraz farsz grzybowy. Na wszystkim układamy polędwiczkę i zawijamy. Brzeg ciasta podwijamy pod spód.
Całość układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy pozostałym żółtkiem.
Pieczemy równe 30 minut w temp. 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięsa nie kroimy od razu, zostawiamy na kilka minut, by odpoczęło. Kroimy w dość grube plastry.

Email will not be published

Website example

Your Comment: