Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pomarańczowe bułeczki-muffiny

December1

Przepis na pomarańczowe bułeczki znalazłam w jakiejś małej książeczce o kuchni żydowskiej. Nie wiem, ile mają one wspólnego z tą kuchnią, ale są bardzo apetyczne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Jedyna uwaga, to taka, że nazwa “bułeczki” trochę do nich nie pasuje…

Piecze się je w foremkach do muffinów, więc powinny to być pomarańczowe “muffinki”, ewentualnie “babeczki”. Ale, mniejsza o nazwę. Do połowy ciasta dodałam kropelki czekoladowe i muszę stwierdzić, że bułeczki z czekoladą smakują o wiele lepiej niż te bez! Jeśli chcecie szybko upiec coś do kawy, to jest to dobry przepis!

Składniki na 12 bułeczek:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 łyżeczek miodu
  • 12 plasterków pomarańczy
  • masło do wysmarowania foremek
  • ewentualnie 50 g kropelek czekoladowych lub posiekana czekolada

Jajka ubijamy mikserem, a gdy będą już puszyste dodajemy sok z pomarańczy oraz stopione masło. Ubijamy dalej, aż do połączenia składników.

Do składników mokrych przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie akcentu czekoladowego, to dodajemy go właśnie teraz z pozostałymi suchymi składnikami. Mieszamy całość, ale krótko. Pamiętajmy, że ciasto na muffinki musi być grudkowate a nie gładkie.

Dołki foremki na muffinki smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy łyżeczkę miodu i układamy po plasterku pomarańczy.

Napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, grzałka góra dół.

Po tym czasie bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasteczka, Muffiny, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: