Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Racuchy z jabłkami

November27

Chociaż racuszki z jabłkami robię praktycznie “od zawsze” tym razem sięgnęłam po przepis Nigelli na gotowy mix na placki domowej roboty. I jest to niezły pomysł, bo po wymieszaniu poniższych składników otrzymamy bazę, którą trzymamy sobie w zamkniętym pojemniku. Gdy nachodzi nas ochota na coś dobrego i szybkiego – dodajemy do suchych składników jajko, mleko  i stopione masło, mieszamy i mamy gotowe racuszki.

Ja dodaję jeszcze do nich pokrojone w cienkie plasterki jabłka. I to jest to, co bardzo, ale to bardzo smakuje dzieciom(-:

Składniki na mix na racuchy:

  • 600 g mąki
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g cukru waniliowego albo drobnego

Wszystkie składniki mieszamy razem i wsypujemy do słoja, lub szczelnie zamykanego pojemnika.
Kiedy nachodzi nas ochota na racuszki robimy co następuje:

Na każde 150 g miksu na racuszki dodajemy i mieszamy:

  • 1 jajko
  • 250 g półtłustego albo tłustego mleka
  • 1 łyżka stopionego masła

Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy 1 i 1/2 – 2 łyżek ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Jeśli nie mamy dobrej patelni żeliwnej racuszki możemy również usmażyć na oleju roślinnym.

Wersja z jabłkami:
Ciasto robię wg  powyższego przepisu, zmieniam jednak proporcje.
Na ok 250 g gotowego miksu (tak naprawdę mix dosypuję na oko, patrzę tylko na gęstość ciasta – musi być dość zwarte i gęste, by trzymało się jabłek i zbytnio nie rozpływało się na boki) dodaję jajko, mleko i masło.
Oczywiście nie używam sody, tylko sam proszek do pieczenia.
Jabłko kroję w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto, na nim układam 2-3 plasterki jabłka. Smażę z obu stron na złoty kolor.
Racuchy podaję posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub polane miodem.

Email will not be published

Website example

Your Comment: