Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Racuszki z mascarpone i miodem z palmy (Miel de Palma)

May25

Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu wcale nie są racuszki, które swoją drogą wyszły pyszne, ale miód palmowy czyli Miel de Palma.

Miód ten uzyskiwany jest na Wyspach Kanaryjskich, a w chwili obecnej głównie na wyspie La Gomera – i stamtąd właśnie go przywieźliśmy. Jest to skondensowany sok z wierzchołka palmy daktylowej o lekko daktylowym smaku, nie za słodki, bardzo delikatny. Jest produktem naturalnym, bez sztucznych dodatków i chemii. Będąc kiedyś na Wyspach kanaryjskich po prostu musicie go spróbować – jest pyszny i niepowtarzalny!

Składniki na racuszki (porcja dla 3-4 osób):

  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy lub miksujemy, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Smażymy na oleju na złoty kolor, z obu stron, na średniej mocy palnika. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Jeśli mamy dobrą patelnię możemy je smażyć w ogóle bez tłuszczu.

Podajemy ciepłe z owocami – u mnie papaja, banan. Polewamy miodem palmowym lub syropem klonowym. Smacznego!

Przepis na racuszki pochodzi z tej strony

Smaczny wpis w kategorii: Desery, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: