Racuszki z ricotty
Racuszki z ricotty to chyba najlepsze racuchy jakie jadłam. Są bardzo lekkie, puszyste i wprost rozpływają się w ustach.
Można je podawać na wiele sposobów, ze wszelkiego rodzaju sosami, konfiturami, syropem klonowym czy miodem. Z doświadczenia wiem, że smakują także najmłodszym. Mój syn potrafi zjeść 5-6 sztuk i jeszcze prosi o dokładkę(-; Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- opakowanie ricotty ( 250 g)
- 4-5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 białka
- olej do smażenia
- dodatki do wyboru: miód, konfitury, śmietana, jogurt, sosy
Mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Ricottę ubijamy z żółtkami, po minucie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z dodatkami na zmianę z mlekiem (można też mieszać ręcznie). W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy po trochu, delikatnie mieszając, aby ciasto nie opadło. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy, nakładamy porcje ciasta, smażymy racuszki po dwie minuty z każdej strony. Przy smażeniu trzeba bardzo uważać, aby zbyt mocno nie rozgrzać patelni, gdyż racuszki bardzo łatwno się przypalają. Na kuchence elektrycznej włączam moc 4-5. Przekładamy je na talerz i podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami.
Racuszki z ricotty z konfiturą malinową
Racuszki z ricotty z powidłami i jogurtem