Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

February22

Risotto należy do moich ulubionych dań. Nauczyłam się go robić podczas mojego pobytu w Mediolanie i od tamtej pory często gości na naszym stole. Risotto praktycznie zawsze robi się według tego samego schematu natomiast wybór składników jest dowolny.

Ja dzisiaj wybrałam grzyby leśne, które z moją rodzinką zebraliśmy poprzedniej jesieni. Smacznego!

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 20 dag boczku
  • ok 300 g grzybów leśnych – mogą być mrożone
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • ok 3 szklanki bulionu
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g zimnego masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Na patelnię z rozgrzaną oliwą (około 2 łyżek)  wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy. Cebula ma się zeszklić, ale nie podrumienić. Dodajemy pokrojony w kostkę lub w paski boczek i podsmażamy. Do boczku dodajemy pokrojone grzyby i także smażymy 1-2 minuty (można użyć także suszonych grzybów, które najpierw należy namoczyć przez około 20 minut w gorącej wodzie). Następnie dodajemy ryż i smażymy wszystko jakieś 2-3 minuty, aż ryż stanie się szklisty.  Całość zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Gdy wino odparuje dolewamy do ryżu chochelkę gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion dodajemy następną chochelkę. Powtarzamy czynność do momentu aż nasz ryż ugotuje się al dente. Nie może być rozgotowany, dlatego należy go często próbować. Zajmie to nam jakieś 15 – 20 minut. Kiedy risotto jest już gotowe dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także część parmezanu – resztę zostawiamy do posypania na wierzch. Jak każde risotto także i to podajemy natychmiast.

Email will not be published

Website example

Your Comment: