Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

July7

Włoskich klimatów ciąg dalszy…

Składniki:

  • około 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 125 g niesolonego masła
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 450 g ryżu do risotto np. arborio
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki świeżo pokrojonej bazylii oraz kilka listków do przybrania
  • 300 g suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • starty parmezan

Bulion wlewamy do rondla i cały czas podgrzewamy, aby był gorący.

W dużym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż stanie się szklista i przejrzysta.
Dodajemy ryż i mieszamy tak, aby wszystkie ziarenka pokryły się masłem. Dolewamy wino i intensywnie gotujemy, aż niemal zupełnie się zredukuje.
Zaczynamy dodawać bulion, po jednej chochli, nigdy naraz.Delikatnie mieszamy, aż każda porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Przez cały czas risotto powinno znajdować się na granicy wrzenia. Nie możemy dopuścić do przesuszenia ryżu, w razie potrzeby wlewamy więcej bulionu. Kontynuujemy, aż ryż będzie kremowy, ale wciąż jędrny.
Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pozostałe masło, kostki mozzarelli oraz posiekaną bazylię. Przykrywamy rondel i odstawiamy na kilka minut, aby mozzarella się rozpuściła. Przekładamy na talerze. Na każdej porcji układamy paseczki suszonych pomidorów. Podajemy posypane startym parmezanem.

Email will not be published

Website example

Your Comment: