Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Risotto z winogronami i boczkiem

November8

Przepis ten wygrzebałam w starej, włoskiej gazecie, która przyjechała ze mną z Rzymu. A że lubię eksperymentować od razu mi się spodobał(-: Połączenie słodkiego smaku ze  słonym  znane jest nie od dziś, więc jeśli tylko macie ochotę na coś “innego” serdecznie polecam.

Nam risotto bardzo smakowało i na pewno do niego wrócę. Polecam gorąco.

Składniki:

  • 280 g ryżu do risotta najlepiej arborio
  • 150 g winogron ciemnych
  • 80 g boczku wędzonego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • wywar warzywny lub z kostki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól

Zaczynamy od przygotowania rosołu, który musi być gorący. Jeśli nie mamy przygotowanego wywaru z warzyw używamy tego z kostki  przygotowując go wg. wskazówek na opakowaniu. Powinno go być około 3 szklanek. Pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek smażymy ok. 3 minut na oleju. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy.  Cebulę kroimy w kostkę i także podsmażamy ok. 3 minut na tej samej oliwie. Dodajemy ryż, mieszamy tak, aby każde ziarnko było pokryte oliwą. Po 3 minutach dolewamy wino i odparowujemy przez około 2 minuty. Po trochu dodajemy gorący wywar i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i znowu trochę dolewamy. Powtarzamy tą czynność, aż  ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodajemy umyte winogrona i jeszcze trochę bulionu. Mieszamy delikatnie i podsmażamy 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło oraz podsmażony boczek. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy, aż masło się rozpuści. Doprawiamy pieprzem, solą i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: