Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sakiewki ze szpinakiem

March31

Sakiewki ze szpinakiem to danie bardzo proste w wykonaniu, pod warunkiem, że użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Można je serwować jako przystawkę lub też jako lekkie danie główne.sakiewki-ze-szpinakiem02

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 30 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na rozgrzaną oliwę wrzucić obrane i posiekane ząbki czosnku, zrumienić, dodać rozmrożony szpinak i dusić aż do odparowania wody ze szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi na ostro można dodać papryczki peperoncino. Ciasto rozłożyć na blacie lub stolnicy, podzielić go na równej wielkości kwadraty. Porcję szpinaku wielkości orzecha włoskiego położyć na kwadracie z ciasta, ja na górę dodałam jeszcze kawałeczek sera pleśniowego. Połączyć rogi kwadratu chowając tym samym farsz do środka. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni.

sakiewki-ze-szpinakiem3

sakiewki-ze-szpinakiem01

Email will not be published

Website example

Your Comment: