Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sałatka z makaronem, dynią oraz gorgonzolą

October14

Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!

Składniki:

  • makaron krótki np. świderki (polecam ten kolorowy)
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 120 g boczku
  • 100 g gorgonzoli
  • 60 g rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 30 g rodzynek
  • 80 g mąki
  • olej arachidowy lub inny do smażenia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w 1 cm-ową kostkę. Osuszamy ręcznikiem kuchennym i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy delikatnie przewracając około 5-6 minut. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Lekko solimy.
Rodzynki moczymy przez 10 minut w ciepłej wodzie. Następnie wyjmujemy i osuszamy. Dwa typy octu mieszamy ze sobą i wkładamy do nich rodzynki. Znowu namaczamy przez 10 minut. Po tym czasie rodzynki łączymy z oliwą z oliwek.
W międzyczasie siekamy rukolę. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aby był chrupiący. Odstawiamy. Gorgonzolę także kroimy i wkładamy na około 15 minut do zamrażalnika.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski z rodzynkami i oliwą. Czekamy aż całkiem wystygnie. Gdy makaron będzie już zimny dodajemy posiekaną rukolę, podsmażony boczek, gorgonzolę oraz dynię. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zamiast sera gorgonzola możemy użyć innego sera z niebieską pleśnią. Ja do sałatki użyłam kolorowego makaronu, co sprawia, że sałatka ma niesamowity, jesienny wygląd. Dynia obtoczona w mące i usmażona jest tak dobra, że trudno się powstrzymać od podjadania(-:

Email will not be published

Website example

Your Comment: