Sałatka ryżowa z awokado i paluszkami krabowymi
Sałatka ta jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu, który np. został Wam z obiadu z dnia poprzedniego. Jest tylko jeden warunek: ryż musi być ugotowany na sypko. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana długoziarnista np. basmati lub patna.
Sałatkę bardzo szybko się robi i moim zdaniem jest świetną propozycją na lekką kolację. Powiedziałabym, że jej smak jest bardzo orzeźwiający. Smacznego!
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 2 awokado
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- ok. 10 szt. paluszków krabowych
- zielona papryczka chili
- pęczek dymki
- pęczek kolendry
- ok. 75 g orzechów nerkowca uprażonych na suchej patelni
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Możemy również użyć ryżu z poprzedniego dnia.
Ścieramy s kórkę z cytryny a następnie wyciskamy z niej sok.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy połową soku z cytryny, by nie ściemniało.
Fasolę osączamy z zalewy.
Paluszki krabowe kroimy w paski o grubości ok. 1/2 cm.
Papryczkę bardzo drobno siekamy.
Dymkę i kolendrę drobno kroimy.
Wszystkie składniki łącznie z ryżem mieszamy w misce. Dolewamy resztę soku z cytryny, dodajemy skórkę oraz oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy orzechami nerkowca. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na godzinę.