Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sałatka ryżowa z awokado i paluszkami krabowymi

November27

Sałatka ta jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu, który np. został Wam z obiadu z dnia poprzedniego. Jest tylko jeden warunek: ryż musi być ugotowany na sypko. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana długoziarnista np. basmati lub patna.

Sałatkę bardzo szybko się robi i moim zdaniem jest świetną propozycją na lekką kolację. Powiedziałabym, że jej smak jest bardzo orzeźwiający. Smacznego!

Składniki:

  • 30 dag ryżu
  • 2 awokado
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • ok. 10 szt. paluszków krabowych
  • zielona papryczka chili
  • pęczek dymki
  • pęczek kolendry
  • ok. 75 g orzechów nerkowca  uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Możemy również użyć ryżu z poprzedniego dnia.

Ścieramy s kórkę z cytryny a następnie wyciskamy z niej sok.

Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy połową soku z cytryny, by nie ściemniało.

Fasolę osączamy z zalewy.

Paluszki krabowe kroimy w paski o grubości ok. 1/2 cm.

Papryczkę bardzo drobno siekamy.

Dymkę i kolendrę drobno kroimy.

Wszystkie składniki łącznie z ryżem mieszamy w misce. Dolewamy resztę soku z cytryny, dodajemy skórkę oraz oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy orzechami nerkowca. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na godzinę.

Smaczny wpis w kategorii: Dania bezmięsne, Sałatki, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: