Sałatka z kurczakiem, cieciorką i dynią
Ostatnimi czasy to jedna z moich ulubionych sałatek (-: Robię ją stanowczo za często, ale te smaki tak bardzo mi odpowiadają, że nie mogę się oprzeć. W sklepach można jeszcze kupić dynię, ale jeśli jej nie dostaniecie, to po prostu pomińcie. Nic się nie stanie… Smacznego!
Składniki:
- 1/2 dyni najlepiej odmiany hokkaido
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 suszona papryczka chilli
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- oliwa extra vergine
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- suszony tymianek
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 cytryna
- garść pestek dyni
- 2 garści rukoli opłukanej i osuszonej
- 1 główka sałaty masłowej umytej i osuszonej
- resztki pieczonego mięsa kurczaka, porwanych na kawałeczki
- grubo pokrojone listki z pęczka natki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię kroimy w kostkę i układamy na blaszce skórką do dołu. W moździerzu rozgniatamy kolendrę z chilli, solą i pieprzem. Naszą dynię smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 30 minut lub do miękkości, pilnując by się nam nie rozpadła.
W tym czasie odsączamy z zalewy cieciorkę. Mieszamy ją z pestkami dyni, dodajemy ok. 2 łyżek oliwy, solimy, pieprzymy, dodajemy kumin i podsmażamy na złoty kolor. Studzimy.
Pomidorki przecinamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry. Posypujemy solą, tymiankiem i cukrem. Skrapiamy oliwą. Gdy dynia będzie już upieczona wyjmujemy ją a do piekarnika wkładamy pomidorki. Pieczemy ok 5 – 10 minut, aż zaczną skwierczeć, ale nie mogą się stracić formy. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
W naczyniu żaroodpornym, gdzie powstał sok z pomidorków mieszamy sok z cytryny, dodajemy mniej więcej tyle oliwy ile soku i całość mieszamy, solimy i pieprzymy – to będzie nas dressing.
Do miski przekładamy liście sałat, kawałki kurczaka, większość cieciorki oraz pokrojoną w małe kawałki dynię. Całość skrapiamy dressingiem i delikatnie mieszamy.Na wierzchu układamy pomidorki oraz resztę cieciorki z pestkami dyni.
Moja sałatka jest inspirowana przepisem Jamiego Olivera.