Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sałatka z pieczonym kurczakiem i figami

September17

O tej porze roku możemy dostać w sklepach najlepsze i najsłodsze figi. Mam do nich wielki sentyment. Kojarzą mi się z piękną i słoneczną Italią, gdzie możne je było zrywać prosto z drzewa lub te najdojrzalsze zbierać po prostu z ziemi.

Figi są bardzo uniwersalne i można z nich zrobić wiele smacznych dań. W zeszłym sezonie robiłam Figi nadziewane kozim serem owinięte w szynkę parmeńską Tym razem proponuję Wam pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem, pomidorkami i figami.

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 2-3 figi
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • cukier brązowy
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 kawałki upieczonego kurczaka np. podudzie lub udka.
  • 2 garście włoskich orzechów
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa

Pomidorki myjemy, kroimy na pół i układamy w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu. Każdą połówkę posypujemy szczyptą brązowego cukru, tymiankiem, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (górna grzałka, termoobieg). Gdy pomidorki zaczną puszczać sok i się marszczyć tj. po ok 5 minutach wyłączamy piekarnik. Uchylamy go i zostawiamy w nim pomidorki na 10-15 minut.

Upieczonego kurczaka kroimy na małe kawałki.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Rukolę myjemy i suszymy. Figi kroimy na ćwiartki.

Na półmisku układamy najpierw rukolę, potem pomidorki, kurczaka i figi. Całość posypujemy uprażonymi orzechami.

W naczyniu, w którym piekły się pomidory mieszamy sok cytryny wraz z oliwą. Wszystko mieszamy dokładnie i powstałym sosem polewamy sałatkę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Sałatki, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: