Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Sernik Nowojorski z polewą truskawkową

May29

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Nie przypomina polskich, ciężkich serników, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej  jest bardzo lekki i kremowy w konsystencji.

Rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z bloga: mojewypieki.blox.pl Gorąco polecam.

Spód ciasta można zrobić na dwa sposoby. Ja nie miałam akurat ciasteczek digestive więc zrobiłam sama ciasto wg przepisu:

Składniki na spód:

  • 50 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto  wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut, aż się zrumieni.

lub

  • 70 g masła, roztopionego
  • 140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki (wkładam je do torebki foliowej i wałkuje). Następnie wlewamy do nich roztopione masło. Mieszamy.  Dno tortownicy  wykładamy  papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy, dociskamy równomiernie do dna, wyrównujemy i wstawiamy na  pół godziny do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksujemy długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód lub na ten podpieczony. Wyrównujemy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy wodę w czajniku. Owijamy formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody, która może się dostać do środka w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem układamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym (ja użyłam do tego celu głębokiej brytfanki z piekarnika), do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy dodatkowo jeszcze ponad godzinę (ja piekłam jeszcze około 90 minut). Podczas pieczenia musimy sprawdzać, czy cała powierzchnia sernika jest ścięta, szczególnie na środku.

Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawiamy w nim jeszcze na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy w formie.  Sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

Po tym czasie dekorujemy sernik np. świeżymi truskawkami, malinami etc. Ja zmiksowałam truskawki z cukrem waniliowym, udekorowałam listkami mięty.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Desery, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: