Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

January9

Podczas mojego ostatniego wertowania książek i broszurek kulinarnych w poszukiwaniu nowych pomysłów i smaków natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo oryginalny i powiedziałabym, że raczej dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Marchewki u nas pod dostatkiem, więc warto spróbować(-:

Czytaj całość »

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

January8

Jeśli w pół godziny chcecie zrobić dobry obiad, to Pollo alla Cacciatora jest dla Was! Jak sama nazwa wskazuje, przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Pewnie dlatego robi się go tak szybko – i  za to właśnie kocham włochów!

Czytaj całość »

Ciasto ucierane z migdałami w karmelu czyli Toscakaka

January7

Wszystkim moim czytelnikom życzę mnóstwa smacznych rzeczy w tym Nowym Roku! Samych udanych wypieków, wspaniałych imprez i dużo radości (nie tylko w kuchni)!

Nowy Rok zacznę od przepisu na ciasto, które robiłam już jakiś czas temu. Pomyślałam, że po świętach przyda się coś mało skomplikowanego, prostego, bez masy i czekolady, (której po świętach nawet ja mam dosyć).

Czytaj całość »

Babeczki czekoladowe z powidłami

December20

Zrobiłam je na wczorajszy kiermasz w przedszkolu i muszę przyznać, że sama byłam zaskoczona jakie wyszły dobre. Wróciłam więc do domu i zrobiłam drugą turę, tym razem dla domowników. Są lekkie i cudownie wilgotne, pachną cynamonem i przyprawami korzennymi. Czuć święta…

Czytaj całość »

Ciasto drożdżowe

December19

Przy okazji testowania robota kuchennego Kasia firmy MPM zrobiłam ciasto drożdżowe, z którego wyszła bardzo smaczna babka. W oryginalnym przepisie autorka zrobiła z niego 16 małych babeczek w formie do muffinek. Ja natomiast zrobiłam 2 ładne babki, które wspaniale smakowały z masłem i konfiturą domowej roboty.

Czytaj całość »

Tort chałwowy

December17

Nie przepadam za tortami, bo zazwyczaj są dla mnie za słodkie. Tort chałwowy robiłam już 3 razy i na tym się pewnie nie skończy. W tej chwili jest to mój numer 1 wśród tortów. Tak sobie pomyślałam, że może Boże Narodzenie to dobra okazja, by go zrobić, zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia. W końcu od nowego roku można zacząć dietę(-:

Czytaj całość »

Ciasto do świątecznych form: dzwonek i bałwanek

December14

Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o moim synku(-: Formy do ciast w kształcie dzwonka i misia są po prostu urocze, takie bożonarodzeniowe.  I chociaż użyjemy ich tylko raz w roku, to warto je kupić. Ciasto można przecież wspólnie z dziećmi  udekorować a potem wspólnie się nim delektować. Wypełniamy je bardzo prostym ciastem babeczkowym, przekładamy ulubioną konfiturą  a dekorujemy czekoladą, lukrem, pisakami cukrowymi i czym tylko chcemy. Smacznego!

Czytaj całość »

Kandyzowana skórka z pomarańczy w czekoladzie

December13

Dzisiaj obiecany w poprzednim poście przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy w czekoladzie. Skórka jest tak dobra, że nie wiem, ile byście jej zrobili to i tak zawsze będzie za mało…

Czytaj całość »

Strucla z makiem

December11
W ostatni weekend, mimo dużego mrozu, pojechaliśmy na krakowski rynek, gdzie trwa jarmark bożonarodzeniowy.  Muszę przyznać, że poczułam magię świąt. Od tamtej pory myślę tylko o tym, co by tu upiec pysznego na święta(-:
Czytaj całość »

Tarta z białą czekoladą i kardamonem

December10

Dzisiaj przedstawiam Wam tartę z białą czekoladą i kardamonem(-:
Wydaje mi się, że jest to idealna propozycja na długie śnieżno-zimowe wieczory. Masa z czekolady i śmietanki jest bardzo kremowa, nie za słodka, z delikatną nutą kardamonu, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Gorąco polecam!

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »