January9
Podczas mojego ostatniego wertowania książek i broszurek kulinarnych w poszukiwaniu nowych pomysłów i smaków natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo oryginalny i powiedziałabym, że raczej dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Marchewki u nas pod dostatkiem, więc warto spróbować(-:
Czytaj całość »
January8
Jeśli w pół godziny chcecie zrobić dobry obiad, to Pollo alla Cacciatora jest dla Was! Jak sama nazwa wskazuje, przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Pewnie dlatego robi się go tak szybko – i za to właśnie kocham włochów!
Czytaj całość »
January7
Wszystkim moim czytelnikom życzę mnóstwa smacznych rzeczy w tym Nowym Roku! Samych udanych wypieków, wspaniałych imprez i dużo radości (nie tylko w kuchni)!
Nowy Rok zacznę od przepisu na ciasto, które robiłam już jakiś czas temu. Pomyślałam, że po świętach przyda się coś mało skomplikowanego, prostego, bez masy i czekolady, (której po świętach nawet ja mam dosyć).
Czytaj całość »
December20
Zrobiłam je na wczorajszy kiermasz w przedszkolu i muszę przyznać, że sama byłam zaskoczona jakie wyszły dobre. Wróciłam więc do domu i zrobiłam drugą turę, tym razem dla domowników. Są lekkie i cudownie wilgotne, pachną cynamonem i przyprawami korzennymi. Czuć święta…
Czytaj całość »
December19
Przy okazji testowania robota kuchennego Kasia firmy MPM zrobiłam ciasto drożdżowe, z którego wyszła bardzo smaczna babka. W oryginalnym przepisie autorka zrobiła z niego 16 małych babeczek w formie do muffinek. Ja natomiast zrobiłam 2 ładne babki, które wspaniale smakowały z masłem i konfiturą domowej roboty.
Czytaj całość »
December17
Nie przepadam za tortami, bo zazwyczaj są dla mnie za słodkie. Tort chałwowy robiłam już 3 razy i na tym się pewnie nie skończy. W tej chwili jest to mój numer 1 wśród tortów. Tak sobie pomyślałam, że może Boże Narodzenie to dobra okazja, by go zrobić, zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia. W końcu od nowego roku można zacząć dietę(-:
Czytaj całość »
December14
Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o moim synku(-: Formy do ciast w kształcie dzwonka i misia są po prostu urocze, takie bożonarodzeniowe. I chociaż użyjemy ich tylko raz w roku, to warto je kupić. Ciasto można przecież wspólnie z dziećmi udekorować a potem wspólnie się nim delektować. Wypełniamy je bardzo prostym ciastem babeczkowym, przekładamy ulubioną konfiturą a dekorujemy czekoladą, lukrem, pisakami cukrowymi i czym tylko chcemy. Smacznego!
Czytaj całość »
December13
Dzisiaj obiecany w poprzednim poście przepis na kandyzowaną skórkę z pomarańczy w czekoladzie. Skórka jest tak dobra, że nie wiem, ile byście jej zrobili to i tak zawsze będzie za mało…
Czytaj całość »
December11
W ostatni weekend, mimo dużego mrozu, pojechaliśmy na krakowski rynek, gdzie trwa jarmark bożonarodzeniowy. Muszę przyznać, że poczułam magię świąt. Od tamtej pory myślę tylko o tym, co by tu upiec pysznego na święta(-:
December10
Dzisiaj przedstawiam Wam tartę z białą czekoladą i kardamonem(-:
Wydaje mi się, że jest to idealna propozycja na długie śnieżno-zimowe wieczory. Masa z czekolady i śmietanki jest bardzo kremowa, nie za słodka, z delikatną nutą kardamonu, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Gorąco polecam!
Czytaj całość »