December19
Przy okazji testowania robota kuchennego Kasia firmy MPM zrobiłam ciasto drożdżowe, z którego wyszła bardzo smaczna babka. W oryginalnym przepisie autorka zrobiła z niego 16 małych babeczek w formie do muffinek. Ja natomiast zrobiłam 2 ładne babki, które wspaniale smakowały z masłem i konfiturą domowej roboty.
Czytaj całość »
December17
Nie przepadam za tortami, bo zazwyczaj są dla mnie za słodkie. Tort chałwowy robiłam już 3 razy i na tym się pewnie nie skończy. W tej chwili jest to mój numer 1 wśród tortów. Tak sobie pomyślałam, że może Boże Narodzenie to dobra okazja, by go zrobić, zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia. W końcu od nowego roku można zacząć dietę(-:
Czytaj całość »
December14
Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o moim synku(-: Formy do ciast w kształcie dzwonka i misia są po prostu urocze, takie bożonarodzeniowe. I chociaż użyjemy ich tylko raz w roku, to warto je kupić. Ciasto można przecież wspólnie z dziećmi udekorować a potem wspólnie się nim delektować. Wypełniamy je bardzo prostym ciastem babeczkowym, przekładamy ulubioną konfiturą a dekorujemy czekoladą, lukrem, pisakami cukrowymi i czym tylko chcemy. Smacznego!
Czytaj całość »
December11
W ostatni weekend, mimo dużego mrozu, pojechaliśmy na krakowski rynek, gdzie trwa jarmark bożonarodzeniowy. Muszę przyznać, że poczułam magię świąt. Od tamtej pory myślę tylko o tym, co by tu upiec pysznego na święta(-:
December10
Dzisiaj przedstawiam Wam tartę z białą czekoladą i kardamonem(-:
Wydaje mi się, że jest to idealna propozycja na długie śnieżno-zimowe wieczory. Masa z czekolady i śmietanki jest bardzo kremowa, nie za słodka, z delikatną nutą kardamonu, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Gorąco polecam!
Czytaj całość »
December6
Jeśli zastanawiacie się co upiec na zbliżające się święta, to być może to jest propozycja dla Was! Pyszny sernik chałwowy, rozpływający się w ustach o wspaniałym smaku chałwy. Łatwy w wykonaniu i nie może się nie udać. Przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Oczywiście, jeśli nie przepadacie za chałwą – możecie go sobie darować(-:
Czytaj całość »
December3
Tydzień zaczynam od przepisu na kokosową tartę z mango – to chyba z tęsknoty za ciepłymi krajami…
Smak tarty jest nadzwyczaj egzotyczny i bardzo świeży, zapewne dzięki trawce cytrynowej. Przepis łatwy w wykonaniu, polecam gorąco.
Czytaj całość »
November12
Listopad to bez wątpienia miesiąc czekolady – przynajmniej dla mnie(-: Nawet wyrzuty sumienia po zjedzeniu blaszki mocno czekoladowego brownie są dużo mniejsze niż w innych miesiącach. Najgorsze jednak jest to, że po 2 – 3 dniach znowu przychodzi ochota na czekoladowe co nieco, więc ja się pytam: jak tu żyć?
Czytaj całość »
November9
Przepis na tartę rustykalną już znacie, ale w wersji z jabłkami. Ostatnio pokusiłam się zrobić ją ze śliwkami, które od tygodnia stały w koszyku i nikt nie miał na nie ochoty(-: Użyłam kilku nektarynek oraz zwykłych śliwek, posypałam migdałami i imbirem. Wyszła piękna i pyszna tarta, którą gorąco Wam polecam!
Czytaj całość »
November7
Nie mogę się nadziwić, że przez tyle lat nie piekłam serników. Zawsze uważałam, że są trudne do zrobienia i nigdy się nie udają(-: Nic bardziej mylnego. Chyba nie ma prostszego ciasta, które w dodatku smakuje wyśmienicie.
Czytaj całość »