Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Dorada pieczona z warzywami i sosem z pietruszki

November25

Według mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie świeżej ryby. Dorada jest na Wyspach Kanaryjskich chyba jedną z najpopularniejszych ryb. Można ją kupić zarówno w pescaderia czyli sklepie rybnym jak i w supermarkecie. Czytaj całość »

Fasolka po bretońsku

November19

Powiem szczerze, że nie często zdarza mi się robić fasolkę po bretońsku. O ile w Polsce takie rozgrzewające danie świetnie wpasowuje się w zimną rzeczywistość, tak tutaj, chyba nie do końca. Chociaż Kanaryjczycy jedzą bardzo dużo warzyw strączkowych, to w mojej kuchni królują świeże warzywa, ryby i owoce. Czytaj całość »

Gulasz rybny

October10

Gulasz rybny jest pyszny!! Przygotowując ten wpis nabrałam takiego apetytu, że zaraz biegnę do sklepu po świeżą rybę. Cechuje go duża dowolność jeśli chodzi o wybór ryb. Czytaj całość »

Kalmar z ziemniakami i chili

July11

Życie nad oceanem ma wiele, wiele plusów. Jednym z nich jest ciągły dostęp do świeżych ryb i owoców morza, które po prostu uwielbiamy. Czytaj całość »

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

July7

Włoskich klimatów ciąg dalszy… Czytaj całość »

Roladki z papryki z mozzarellą i pesto

April15

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na wspaniałą przystawkę lub lekką kolację. Gorąco polecam! Czytaj całość »

Keks wytrawny

April2

Przepis na ten keks jest tak dobry, że aż szkoda trzymać go tylko dla siebie i się nim nie podzielić. Po pierwsze: zawsze się udaje, po drugie: jest bardzo zdrowy, po trzecie: jest idealnym daniem na piknik a po czwarte: uzależnia. Musicie koniecznie go wypróbować! Czytaj całość »

Sałatka z kaszy pęczak

February6

Sałatka z kaszy pęczak to chyba najbardziej wykwintna sałatka na Teneryfie! Wszystko dlatego, że kasza tutaj nie istnieje. W sklepach można jedynie dostać kuskus, chyba ze względu na bliskość Afryki. O innych kaszach nikt nie słyszał i nawet nie wie, że istnieją – no chyba, że jest obcokrajowcem. Czytaj całość »

Sałatka ryżowa z awokado i paluszkami krabowymi

November27

Sałatka ta jest bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu, który np. został Wam z obiadu z dnia poprzedniego. Jest tylko jeden warunek: ryż musi być ugotowany na sypko. Najlepiej sprawdzi się tutaj odmiana długoziarnista np. basmati lub patna.

Czytaj całość »

Pory i koper włoski duszone w sosie cytrynowym

November9

Przy okazji testów nowej kuchenki mikrofalowej Lightwave z piekarnikiem i grillem firmy LG (cały test możecie przeczytać tutaj) skusiłam się o przygotowanie porów i kopru włoskiego, które udusiłam w sosie cytrynowym. Przyznam się, że koper włoski nigdy nie gościł na naszym stole.

Czytaj całość »

« Starsze