Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Dzisiaj powrót do włoskich klimatów, które zawsze kochałam i kochać będę! Focaccia może przybrać różne postaci – może być cienka i chrupiąca lub gruba i pulchna.
Dzisiaj powrót do włoskich klimatów, które zawsze kochałam i kochać będę! Focaccia może przybrać różne postaci – może być cienka i chrupiąca lub gruba i pulchna.
Chyba w żadnym europejskim mieście nie ma tak ogromnego wyboru warzyw, owoców no i oczywiście wszelakich darów morza jak w Barcelonie. Wchodząc do zwykłego warzywniaka można dostać zawrotu głowy od barw, kolorów i aromatów. Luty i marzec to zdecydowanie sezon na wspaniałe karczochy i truskawki!
Pyszne kopytka w całkiem nowej odsłonie! Okazuje się, że smakują wyśmienicie nie tylko z sosem mięsnym, ale także z dodatkami powiedzmy bardziej “wyrafinowanymi”. To, że gorgonzola smakuje wspaniale z gruszką i orzechami już pewnie wiecie. Spróbujmy więc coś nowego…
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami jedliśmy ostatnio w restauracji “Miód i malina” na Grodzkiej. Były pyszne! Nie minął tydzień a nas znowu naszła ochota na makaron. No i stało się(-:
Chociaż racuszki z jabłkami robię praktycznie “od zawsze” tym razem sięgnęłam po przepis Nigelli na gotowy mix na placki domowej roboty. I jest to niezły pomysł, bo po wymieszaniu poniższych składników otrzymamy bazę, którą trzymamy sobie w zamkniętym pojemniku. Gdy nachodzi nas ochota na coś dobrego i szybkiego – dodajemy do suchych składników jajko, mleko i stopione masło, mieszamy i mamy gotowe racuszki.
W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.
Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!
Przepis na ciasto na pierogi dostałam od mamy i muszę przyznać, że jest niezawodny. W weekend natomiast uzbieraliśmy trochę grzybów, które w połączeniu z ricottą stworzyły wspaniały farsz do pierogów gigantów(-: Przepis zdecydowanie dla miłośników gotowania(-:
Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.
Jest to typowo letnie danie, bardzo lekkie i proste w przygotowaniu. Karmelizowane pomidorki smakują wyśmienicie i nadają mu wspaniały słodki smak. Gorąco polecam!