Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

October30

Dzisiaj powrót do włoskich klimatów, które zawsze kochałam i kochać będę! Focaccia może przybrać różne postaci – może być cienka i chrupiąca lub gruba i pulchna.

Czytaj całość »

Karczochy po rzymsku – carciofi alla romana

March22

Chyba w żadnym europejskim mieście nie ma tak ogromnego wyboru warzyw, owoców no i oczywiście wszelakich darów morza jak w Barcelonie. Wchodząc do zwykłego warzywniaka można dostać zawrotu głowy od barw, kolorów i aromatów. Luty i marzec to zdecydowanie sezon na wspaniałe karczochy i truskawki!

Czytaj całość »

Kopytka z gorgonzolą, gruszką i orzechami

January16

Pyszne kopytka w całkiem nowej odsłonie! Okazuje się, że smakują wyśmienicie nie tylko z sosem mięsnym, ale także z dodatkami powiedzmy bardziej “wyrafinowanymi”. To, że gorgonzola smakuje wspaniale z gruszką i orzechami już pewnie wiecie. Spróbujmy więc coś nowego…

Czytaj całość »

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami

January14

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami jedliśmy ostatnio w restauracji “Miód i malina” na Grodzkiej. Były pyszne! Nie minął tydzień a nas znowu naszła ochota na makaron. No i stało się(-:

Czytaj całość »

Racuchy z jabłkami

November27

Chociaż racuszki z jabłkami robię praktycznie “od zawsze” tym razem sięgnęłam po przepis Nigelli na gotowy mix na placki domowej roboty. I jest to niezły pomysł, bo po wymieszaniu poniższych składników otrzymamy bazę, którą trzymamy sobie w zamkniętym pojemniku. Gdy nachodzi nas ochota na coś dobrego i szybkiego – dodajemy do suchych składników jajko, mleko  i stopione masło, mieszamy i mamy gotowe racuszki.

Czytaj całość »

Łosoś z mozzarellą i cukinią w cieście francuskim

October16

W ten weekend spróbowałam zapiec łososia w cieście francuskim.
Efekt bardzo dobry – łosoś soczysty, ciasto chrupiące a do tego ciągnąca mozzarella.

Czytaj całość »

Sałatka z makaronem, dynią oraz gorgonzolą

October14

Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!

Czytaj całość »

Pierogi giganty z grzybami i ricottą

September3

Przepis na ciasto na pierogi dostałam od mamy i muszę przyznać, że jest niezawodny. W weekend natomiast uzbieraliśmy trochę grzybów, które w połączeniu z ricottą stworzyły wspaniały farsz do pierogów gigantów(-: Przepis zdecydowanie dla miłośników gotowania(-:

Czytaj całość »

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

September2

Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.

Czytaj całość »

Makaron z pomidorkami, bakłażanem i ricottą

August29

Jest to typowo letnie danie, bardzo lekkie i proste w przygotowaniu. Karmelizowane pomidorki smakują wyśmienicie i nadają mu wspaniały słodki smak. Gorąco polecam!

Czytaj całość »

« StarszeNowsze »